Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Har fungerat hur bra som helst"

Brandstationen i Örnsköldsvik invigdes i torsdags.

Dygnet därpå prövades den nya stationen ordentligt.

– Det enda som strulat är en tvättmaskin, säger Mats Renning och skrattar.

Invigning torsdag, storlarm fredag. Snacka om rivstart för Örnsköldsviks nya brandstation.

– Vi har haft ett 50-tal brandmän inblandade i den här branden från sex olika stationer. Det är ganska mycket folk som rullat ut under helgen, säger Mats Renning som är chef i beredskap vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Den insats Renning syftar till handlar om storbranden i Bjästa. Ett flerfamiljshus började brinna där branden startade på bottenvåningen och spred sig vidare uppåt. Fastigheten totalskadades, men ingen person kom till skada. Misstankar finns om att elden spred sig från tända ljus i en lägenhet.

– När det gäller insatsen så har det gått bra, där har mina kollegor arbetat fantastiskt och fått ut två personer som fanns kvar i huset under kvällen. Sedan är det så klart tråkigt att fastigheten skadats och att människor blivit av med sina hem, säger Mats Renning.

Själva huvudinsatsen från räddningstjänsten avslutades mitt på lördagen. Därefter har de även assisterat fastighetsägaren med eftersläckning.

– Vi har hjälpt fastighetsägaren under natten mot söndag och lagt på mer vatten vid två olika tillfällen. Under söndagen lade vi på ytterligare en tank med vatten och skum.

På plan två och tre i fastigheten glödde det fortfarande under söndagen, 1,5 dygn efter branden startade.

– Det bästa för vår del hade varit att riva fastigheten, men då polisen vill göra en brottsplatsundersökning först så får vi göra en liten kompromiss.

När det gäller den nya brandstationen så här den prövats på allvar i och med branden i Bjästa.

– Den nya tekniken vi har i vår nya larmcentral har fungerat hur bra som helst. Det enda som har strulat i den nya brandstationen är en tvättmaskin, säger Renning och skrattar.

Med den nya brandstationen kan rent och smutsigt sorteras på ett helt annat sätt än tidigare vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö.

– Det är bara fördelar här, vi kan separera rent och smutsigt och vi får på så vis ingen röklukt i stationen. I den gamla stationen luktade det rök överallt vid den här typen av brand, säger Renning och fortsätter:

– Det här innebär också att vi kan göra bättre ifrån oss ute på fältet. Vi har större möjligheter att serva vår utrustning, reparera den och får ut utrustning snabbare. Nu ska vi bara trimma in alla rutiner ytterligare.