Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här förverkligar campingägaren sin dröm om ett eget flygfält – stor satsning i Åviken

Det händer stora saker vid Åviken. Efter flera års planerande och kamp mot kommunen är campingägaren Mats Norberg till slut i gång med att förverkliga sitt drömprojekt. Ett 600 meter långt flygfält, restaurang, museum och båtmack är några av satsningarna.

TV-klippet: Mats Norberg berättar om sina planer.

Åvikens camping är en liten idyll i Örnsköldsviks yttre skärgård, inte så långt från den stora campingen och havsbadet i Gullvik.

Här finns husvagnar och villavagnar, de flesta uppställda mer eller mindre permanent, och en småbåtshamn.

Ägaren Mats Norberg har länge velat bygga ut verksamheten, men det har tagit tid att få alla tillstånd.

Bland annat har en intresseförening i området protesterat då de är oroliga för vad Åvikefjärden klarar av i form av ökad belastning, sett till miljön och den knappa vattenföringen genom det smala inloppet till viken. De fick dock inget gehör för sin överklagan av detaljplanen.

Till slut var det klartecken både från kommunen och länsstyrelsen.

På försommaren startade arbetet på allvar och nu syns tydligt vad som är på gång.

I området längst in i viken har det schaktats och gjorts i ordning för ett 600 meter långt flygfält som ska få gräsunderlag. Samtidigt byggs nya stugor, görs i ordning för en fördubbling av antalet husvagnsplatser, nytt servicehus, hangarer, en pool, sjömack med mera.

– Jag har hållit på i tre och ett halvt år med den här detaljplanen och tampats med kommunen. Det känns mycket bra att ha kommit i gång, säger Mats Norberg när han visar runt i området och berättar om alla planer.

Norbergs satsning går under namnet Åviken Fly Camp High Coast AB.

Han flyger själv både helikopter och flygplan och har ett stort intresse kring detta.

Tanken är att alla ska kunna landa här med sina flygplan och få full service med tankning, hangarplats, boende med mera. Detta är något som saknas, menar Norberg.

Men satsningen riktar sig inte bara mot den som har ett eget flygplan. Tanken är att alla ska kunna komma hit och följa med på en flygtur.

– Jag ska ha sightseeing ut i skärgården både med flygplan och helikopter, berättar Mats Norberg.

En stor hangar ska inredas som ett "flygmuseum", som Norberg kallar det, med gamla plan, visning av videos med mera. Där ska det också bli en liten restaurang.

Målet är att allt ska vara tillräckligt färdigt för att börja kunna användas 2018.

– Det är mycket jobb som återstår men det gillar jag ju. Jag har startat upp det här och ska nog ro det i land också, säger Mats Norberg.

Läs också: Bra sommar för Gullviks camping