Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns det vattensalamander

Intresserad av vattensalamander? Den mycket sällsynta större arten finns på minst 32 ställen i länet.

Det visar en rapport från länsstyrelsen om fjolårets inventering av salamandrar.

Arten har minskat kraftigt, men i somras gjordes en handfull nyfynd vid den största inventering som gjorts i länet av vattensalamander. Drygt 150 tänkbara vattensamlingar fick besök av inventerare. Lokalerna besöktes först på våren för att undersöka om salamandrarna lekte och sedan på hösten för att se om föryngringar ägt rum.

Fyra nya platser med större vattensalamander hittades, dessutom fann herpetolgiska föreningen tre nya lokaler vilket också en privatperson gjorde.

Merparten av fynden ligger i kustlandet men ett par lokaler har också hittats i länets inland, på 300-400 meter höjd.

Under inventeringen tittade man också efter den inte fullt lika ovanliga mindre vattensalamandern, som återfanns i 35 vattensamlingar.

Bakgrunden till inventeringen är att ett speciellt åtgärdsprogram för att gynna salamandrarna har tagits fram. Detta för att försöka klara miljömålet om att antalet hotade arter ska ha minskat med 30 procent till 2015 och att förlusten av biologisk mångfald ska stoppas till 2010, en ingen helt enkel uppgift.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92