Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här chockhöjs hyrorna med upp till 26 procent – kan slå hårt mot hyresgäster

Hyresgästerna i Älvtorpets Bostäder AB i Sollefteå riskerar en kraftig hyreshöjning 2017.
I vissa lägenheter kan det röra sig om en höjning på upp emot 26 procent.

I förra veckan inleddes hyresförhandlingarna. De som möttes vid förhandlingsbordet var Conny Säker från Hyresgästföreningen och Christina Friberg från Fastighetsägarföreningen. Den senare företräder alltså fastighetsägaren av Älvtorpet Bostäder AB i Sollefteå.

De kom aldrig överens utan förhandlingarna strandade och blir nu ett fall för Hyresnämnden i Sundsvall att avgöra.

– Så länge vi inte har ett beslut så är mitt råd till medlemmarna att fortsätta betala den hyresavgift som gällde innan de här förhandlingarna. För skulle fastighetsägaren skicka ut hyresblanketter med nya högre hyror är varje enskild lägenhetsinnehavare som betalar fast i det sedan, råder Conny Säker från Hyresgästföreningen.

Läs också: Fem procent högre hyra chockar hyresgäster i Sollefteå

Utgångsbuden som Fastighetföreningens förhandlare Christina Friberg presenterade under hyresförhandlingarna skiljde sig från lägenhet till lägenhet. Det handlade om allt mellan 1 procent och upp till 26 procent.

– I genomsnitt handlar det om 17 procent och oavsett var det här landar i slutändan så blir det en infasning av hyran. Det kommer alltså att ske stegvis.

Älvtorpets Bostäder AB ligger efter Djupövägen. Det är Sollefteås överlägset största bostadsområde för hyreshus och innefattar totalt 17 huskroppar och drygt 300 lägenheter.

– Vi har gjort en inventering av standardnivåer i lägenheterna och jämfört med andra fastigheter. Eftersom vi tycker att det ska vara lika hyra för lika bostäder vill vi nu genomföra en höjning, förklarar Christina, och tillägger.

– Jag tycker också att man kan se det här som att vi vill säkra framtiden för hyresrätter med en kvalitativ förvaltning.

Läs också: Tidigare Sollefteåbo köpte Djupövägshusen

Huvudägaren till Älvtorpet Bostäder i Sollefteå AB är alltså Hans Abrahamsson, tidigare bosatt i Sollefteå. Han köpte hyreshusen hösten 2014 och tog formellt över några månader senare.

För 2016 blev det en hyreshöjning med 5 procent och här följer ett exempel på effekterna av det för en tre-rums lägenhet på 80 kvadrat.

■ 2015 var kostnaden 5 719 kronor.

■ 2016 är hyran 6 151 kronor efter att den höjts i tre olika etapper, mars, april och juli.

För 2017 kan en hyreshöjning slå avsevärt mycket hårdare mot hyresgästen eftersom utgångsbudet i genomsnitt ligger på en höjning av 17 procent.

– Det märks tydligt att fastighetsägaren bor på annan ort. Ingen fastighetsägare på orten tar de här stora kliven när de ska höja sina hyror. Sedan ska man också väga in att utvecklingen för Sollefteå inte varit så positiv att det finns skäl för en fastighetsägare att påföra väldigt höga merkostnader för sina hyresgäster.

– Jag kan heller inte påstå att man gjort några särskilda insatser som gynnar hyresgästerna för att det skulle motivera höga hyreshöjningar. Istället har de dessutom påfört 150 kronor i avgift för parkeringsplats som tidigare var inbakat i månadshyran, menar Conny Säker.

Ärendet kommer nu alltså att avgöras hos Hyresnämnden i Sundsvall.

Läs också: Kommunen riskerar tappa skattekronor när hyrorna höjs