Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs ett sagoland

Rödluvan, Hans & Greta och Bockarna Bruse...
Veckan före midsommar flyttar sagofigurerna in i Sidensjö – och till Sofia Olssons miljonsatsning på en sagoby.

För fem år sedan väcktes idén – och nu kommer den att förverkligas – Källarbackens saga.

– Jag fick ett stipendium och funderade på vad jag skulle göra med pengarna. Kanske ett jordtak på ladugården eller...

Men pengarna – och mycket mer – har i stället plöjts ned i en idé som sakta har vuxit fram de senaste åren.

– Jag googlade runt på nätet och hittade en liknande anläggning i Malmköping. Familjen åkte dit och sedan sa jag att nu åker vi hem och börjar, säger Sofia Olsson, som har nära till skratt när hon berättar om sitt livs förmodligen största utmaning.

Sofia Olsson är annars född och uppvuxen i By, där Sidensjövägen delar sig mot Grindnäset. Där har hon tagit över föräldrarnas jordbruk och där kommer hon snart att slå upp portarna till sitt eget sagoland.

– Målet är det ska bli något som alla kan få uppleva, oavsett ålder eller om man har något handikapp, säger hon.

Sagolandet ligger idylliskt uppe i skogskanten med förförisk utsikt över sjön. I höstas började man bryta en väg över åkern och till den behövs ytterligare ett stort antal gruslass – och om bara ett par veckor kommer själva sagoporten att lyftas på plats.

Följder man sedan sagostigen träffar man på en hel del sagofigurer. Typ Rödluvan, Hans & Greta, Bockarna Bruse, Tre små grisar, Putte i blåbärsskogen och en hel del andra mer eller mindre kända figurer.

I satsningen i lilla By ingår också en totalrenovering av ett gammalt hus från 1850, en upprustad loge, plus nya byggnader förr Guldlock och de tre björnarna, grisarnas tegelhus, pepparkakshuset och inte minst stugan där Rödluvan hälsar på farmor.

I den förstnämnda byggnaden kommer ett café att inrymmas och i planerna ingår även att det ska bli ett begränsat öppethållande för vuxna under vinterhalvåret – även då i sagans tecken.

Förutom de 20 kossorna, ankor, åsnor och får, som redan finns på gården, blir det minigetter i en speciell hage efter sagostigen liksom grisar.

– Riktiga rosafärgade grisar, säger Sofia Olsson.

Redan 4 juni kommer första elddopet, då barn från skolan i Sidensjö kommer på besök. I midsommarveckan blir det sedan öppet för allmänheten.