Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bärgas traktorn

► BILDSPECIAL Den traktor som i fredags gick igenom isen på Ångermanälven i Resele kunde under söndagen dras upp ur djupet.

Det var i fredags förmiddag olyckan skedde. Anders Eriksson, som hugger ved på niporna kring Resele, körde traktor på Ångermanälvens is. Där har han sopat fram en isväg med minst 35 centimeter tjock is.

– Men så hamnade jag utanför vägen. Och det skulle jag inte ha gjort för där var isen tunnare, säger han.

Traktorn gick igenom isen och ställde sig upprätt på älvens botten, sju åtta meter ut från land.

– Jag visste inte hur djupt det var men kunde i alla fall se ljuset ovanför. Vattnet började sippra in men jag hade tid på mig och tog några minuter för att fundera hur jag skulle göra. Någon panik fick jag inte, däremot rann adrenalinet till.

Att öppna dörrarna var inte att tänka på, vattentrycket var för stort för det. Och någon hjälp utifrån fanns inte att få, han var ensam.

När vattnet nådde upp till sitsen var det hög tid för Anders att agera.

– Då tog jag en skiftnyckel och dompe till dörrglaset så det gick i tusen bitar. Det rann in en fors utan dess like men jag kom ut hur lätt som helst och kunde sprattla mig upp. Jag följde med luftbubblan från traktorn nämligen.

Han kunde stå på traktorns tak med överkroppen ovanför vattnet i vaken och med hjälp av en björkstam ta sig över till isen.

– Sedan gick jag över isen till skolan där frun jobbar. Men då var jag kall, säger Anders Eriksson.

Under söndagen började man att bärga traktorn. Dykaren Jimmy Larsson, numera boende i Östersund men uppvuxen i Bollstabruk, assisterade med undervattenarbetet. Hans första uppdrag blev att hämta Anders lunchlåda där plånboken och oskrapade trisslotter låg.

Sedan var det dags att fästa en lina vid traktorn och med en bärgningsbils och frivilligas hjälp vinscha upp den.

– Det gick rätt bra att få upp traktorn på isen, berättar Anders Eriksson. Men när vi bogserade den över isen sjönk ena sidan och den fastnade.

Han trodde att bärgningsarbetet skulle slutföras först under tisdagen och därefter ska traktorn in på verkstad.
- Nu har vi ordnat pontoner och ska se om det fungerar, vi hoppas det och fortsätter när det blir ljust under tisdagen.