Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är yrkena man ska satsa på – Arbetsförmedlingen: "Kommer vara hetast ett bra tag framöver"

Lärare, matematiker och arkitekter är framtidens yrken.
Det påstår Sveriges akademikers centralorganisation.
– Det håller vi med om, säger Monica Krenchel, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Sveriges akademikers centralorganisation (Saco), har nyligen släppt en rapport som listar vilka yrken som är hetast och vilka som är svala på arbetsmarknaden – om fem år.

Mest attraktiva yrkena kommer, enligt prognosen, att vara lärare, matematiker och arkitekter. Yrkena man inte ska satsa på är personalvetare, veterinärer och biologer.

Läs även: Började som lärling – fick fast jobb: "Jag är väldigt tacksam"

På Arbetsförmedlingen håller man med om vad som skrivs i rapporten, men påpekar också att det är ett stort sug efter en rad andra kunskaper.

– Läraryrkena absolut, det är ett stort skriande problem på alla nivåer. Vården har ett stort behov av folk och likaså allt inom IT, säger Monica Krenchel på Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Enligt Monica Krenchel är det vård, skola, it och tekniska yrken, som ingenjörer, som är de jobb det finns mest behov av i Ångermanland just nu.

– De kommer vara hetast ett bra tag framöver. Det utbildas inte tillräckligt mycket efter behoven, säger hon.

Att rapporten verkligen kommer gälla om fem år kan man inte garantera då det kan ske snabba vändningar på arbetsmarknaden.

Läs också: Så ska fler unga få jobb i Örnsköldsvik.

När det gäller de traditionellt små yrkena är det svårare med träffsäkerheten i en prognos. Men Sacos prognos är en fingervisning på hur det kan se ut menar Monica Krenchel.

– Vill man vara säker ska man satsa på ett yrke som kräver mycket personal. I dagsläget är vård, skola och IT säkrast, det är yrken med stora volymer, säger hon.