Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vädersajten som spår bäst i din stad

En kartläggning visar att de vanligaste vädersajterna bara lyckas spå rätt varannan gång. Men det är stor skillnad mellan de olika vädersajterna beroende på vilken stad du befinner dig i.

Annons

Sommarens väderprognoser har hittills bara spått rätt varannan gång, visar en kartläggning av sex vädersajter som DN har gjort .

Med hjälp av ett datorprogram har väderprognoser från sex väderinstitut analyserats under 40 dagar i 19 svenska städer. Träffsäkerheten var i snitt 46 procent.

Prognoserna har hämtats från väderinstitutens hemsidor: svenska SMHI, danska DMI, norska yr.no och Stormgeo, finska Foreca (gör prognoser till klart.se) samt amerikanska weather.com (gör prognoser till appen ”Väder” som är förinstallerad i Iphone-mobiler). Därefter har uppgifterna jämförts med hur vädret blev.

SMHI vinner med en träffsäkerhet på i snitt 56 procent. Tvåa är yr.no med 50 procents träffsäkerhet. Sist kommer DMI som hade rätt i 37 procent av sina prognoser.

Vilken vädertjänst som ger mest träffsäkra prognoser skiljer sig kraftigt åt beroende på vilken del av landet du befinner dig i. Undersökningen har inte gjorts i någon av städerna i Ångermanland, men i närliggande städer finns resultat.

I Umeå hade SMHI 22 rätt av 40 prognoser och var därmed bäst, men i Sundsvall var Stormgeo (sajten storm.se) 25 rätt av 40, medan SMHI bara hade 21 rätt. Även i Östersund var Stormgeo den tjänst med flest rätt, 19 av 40 dagar, medan SMHI hade 18 av 40 rätt.

Är du i någon av våra tre största städer och semestrar kan du tänka på att Yr.no hade bäst resulat i Stockholm, medan SMHI var bäst i Göteborg och Malmö i DN:s undersökning.

Gemensamt för alla vädersajter är att de har fel en stor del av gångerna. Den vädertjänst som hade flest rätt prognoser var SMHI i Norrköping, med 29 av 40. Tilläggas kan att Norrköping även är SMHI:s hemstad. Sämst resultat i någon stad hade Danmarks statliga väderinstitut DMI i Östersund, där spådde de endast rätt 9 av 40 dagar.

Sommaren är oftast en svår period för meteorologerna eftersom vädret kan ändra sig snabbt.

– Med det väderläge vi haft nu har det varit mycket regnskurar. Höst, vinter och vår är oftast enklare för oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till DN.se

Annons