Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är utbildningen där alla får jobb: "Stor efterfrågan"

Yrkeshögskolan Heta utbildningar i Härnösand är hetare än någonsin. Den har veckan är det examensdags för den ettåriga utbildningen Brendbandsprojektörer. Eleverna går en ljus framtid till mötes.

– Jag är jättenöjd med utbildningen och har redan fått jobb, berättar Anna-Karin Norberg från Sundsvall.

Under torsdagen examinerades den första kullen bredbandsprojektörer i landet. Arbetsgivarna står i kö för att suga upp eleverna.

Viveca Selander från konsultföretaget We-consulting i Malmö är på plats för att hitta personal.

– Det är stor efterfrågan på personal eftersom vi befinner oss i en snabb tillväxtfas, berättar hon.

Läs mer: Yrkeshögskolan växer

Det är ett miljonregn över branschen nu på grund av alla stödpengar från exempelvis Länsstyrelsen.

Regeringens mål är att 90 procent av Sveriges yta ska ha tillgång till bredband år 2020. För att nå dit behövs personal som jobbar med projektering och utbyggning av bredband.

– Det är definitivt en framtidsbransch. Och vi jobbar för en fortsättning i höst med fler elever, berättar utbildningsledaren Thomas Andersson.

Under läsåret har eleverna haft 118 föreläsare, de flesta kommer från branschen.

– Det var mest av en slump att jag hittade utbildningen, det har varit ett otroligt intressant år, säger Anna-Karin Norberg som ska jobba som projektledare hos företaget Netel.

Behovet av bredband är en viktig samhällsfråga. Användningsområdet har stor spännvidd. Ett exempel är mjölkbönder som är i behov av snabb uppkoppling till sina mjölkrobotar.

Sju av de tio eleverna har redan fått jobb innan examensdagen.

– Jag räknar med att alla får jobb, säger Thomas Andersson.

Läs mer : Skolavslutning väcker känslor