Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Sekabprojektet som ska göra världen grönare – närodlad plast

Hela världen ropar efter produkter som är biobaserade.

Sekab i Örnsköldsvik har tekniken. Det senaste projektet har varit att studera möjligheten att producera plast från skogsrester, så kallad "närodlad plast"
– Vi är teknikleverantören för kommande produktionsanläggningar som ska tillverka cellulosaetanol som råvara för biobaserad plast, säger Ylwa Alwarsdotter, ansvarig för marknadsutveckling Sekab.

Sekab har i dag tre ben att stå på.

Det är bränsle till tunga fordon, till bussar och lastbilar. Det är etanol med tändförstärkare ED-95.

Läs också: Sekabs sköna firande

Det är kemi, där etanol importeras och det görs en råvara till industrin i Europa. Där tillverkas exempelvis superabsorbenter till blöjor, vanilj och produkter till strykfria kläder.

Det tredje benet är cellulosaetanol som förädlas till olika produkter, däribland bränsle.

– Just nu tittar vi på möjligheten att göra ett miljövänligt drivmedel till motorsågar och gräsklippare. Vi tittar också på att utveckla en produktionskedja för flygbränsle, säger Ylwa Alwarsdotter.

– Det är här i Domsjö som cellulosaetanol som råvara till närodlad plast har utvecklats.

Projektet närodlad plast startade för två år sedan. Sekab fick veta att det fanns efterfrågan på plast som var cellulosabaserad och kunde återvinnas upp till sju gånger.

Läs också: Miljösnubben: Vinster att göra på klimatsmarta idéer

Sekab har sedan tagit fram en produktionskedja som kan tillverka bioplast. Teknikens alla delar fanns redan, nu har de sättas ihop i en ny produktkedja.

Redan i dag tillverkas miljövänlig plast i Brasilien. Den görs av sockerrör, nu kommer det snart att kunna tillverkas plast av vår svenska skog.

– Arla och Serla använder sig redan av den brasilianska bioplasten

– Den brasilianska plasten är jättebra, den minskar koldioxidbelastningen med 80 procent jämfört med fossil plast. Gör vi rätt kommer cellulosabaserad plast minska koldioxidbelastningen ännu mer, säger Alwarsdotter.

Läs också: Sekab säljer etanolfabrik

På onsdagen besöker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Örnsköldsvik. På schemat står besök hos Sekab med rundvandring i pilotanläggningen, information om spännande forskning och utveckling av SP Processum och Domsjö Fabriker informerar om textilier från gran och tall.

Det finns långt framskridna planer på en kommersialisering av värdekedjan närodlad plast där Sekabs teknologi kommer att användas.

Kan finansieringen lösas skulle det kunna vara i gång redan 2019 eller 2020.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.