Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är programmet som ersätter "Kobra" i SVT

Efter 28 säsonger och 17 år stryker SVT "Kobra" ur tv-tablån. Men programmet försvinner inte helt – det slås samman med programmet "Edit".

SVT vill stärka kulturutbudet på SVT Play genom att experimentera med olika berättarformer och programtyper. När "Kobra" försvinner och tas upp av "Edit" blir det sistnämnda snarare ett utbudspaket än ett enskilt program. Det kommer att rymma olika serier och program på webben, men också ett djupdykande program som sänds på tv en gång i månaden med start i februari. Men "Kobra" i sin nuvarande form kommer att försvinna.

– Jag förstår att många tittare kan känna sig oroliga, besvikna eller förbannade över det. "Kobra" har varit, och är fortfarande, ett suveränt program. Men jag är säker på att den här nya satsningen kommer att bli minst lika bra, säger Eva Beckman, ansvarig beställare.

– Uppdraget är egentligen detsamma: Vi ska berätta om trender och tendenser i Sverige och övriga världen. Men berättandet kommer att se lite annorlunda ut och formen kommer att kunna skifta mellan de här månadsepisoderna.

Under hösten har "Kobra" letts av Parisa Amiri som tidigare arbetat med just "Edit". I den nya satsningen kommer hon bland annat att leda en serie.

Nya "Edit" har premiär i början av nästa år. Då kommer även det nya samtalsprogrammet "Kulturveckan" och "Lerins lärlingar".

På "Kobras" plats i tv-tablån lägger man nu i stället in det nya "Kulturveckan", rapporterar Göteborgs-Posten.

Det nya samtalsprogrammet kommer att ledas av två programledarpar; Malin Jacobsson Båth och Fanna Ndow Norrby, och Hannes Fossbo och Jessika Gedin. "Kulturveckan" har premiär i januari.