Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är landets modernaste asylboende: "Många kommuner hör av sig och vill veta mer"

Landets första kommundriva asylboende blir landets modernaste. Nyrenoverade 2-rumlägenheter i hotellstandard och egna kök från Ikea skapar helt nya möjligheter i asylmottagandet i Härnösand. – Många kommuner hör av sig och vill veta mer, säger Emil Soleymanpor, vd i Caspien fastigheter som satsar 20 miljoner kronor i projektet.

Annons

TV-klippet: Häng med på en runvandring i det som ska bli Sveriges modernaste asylboende.

Tidsplanen har spruckit. Det jobbas intensivt med att få färdigt allt. Lokala firmor har fullt upp och bland arbetarna pratas det flera språk, mest polska.

– Vi har upphandlat från svenska firmor, påpekar Emil Soleymanpor.

Caspien fastigheter äger också fastigheter i Sundsvall, Sollefteå och Göteborg. I fjol höst köpte de gamla sjukhemmet av landstinget där även Rehabcenter har sin verksamhet samt några handikappföreningar.

Beslutet om Rehabs framtid tas under hösten och en flytt till Sundsvall innebär att det frigörs mer ytor.

– Rehabs personal har varit väldigt tillmötesgående. Hur det går med deras lokaler är en fråga som vi inte styr över. De föreningar som hyr av oss kommer att erbjudas en förlängning av sina hyresavtal, säger Emil Soleymanpor under en rundvandring i lokalerna.

Sedan början av 1960-talet har byggnaden fungerat som boende för patienter, nu senast rehabpatienter.

I princip handlar det om en totalrenovering av fastigheten i tre våningsplan. Stamledningar är utbytta, elledningar likaså liksom ventilationen.

De gamla boenderummen har slagit ihop två och två. Det innebär att det har skapat tvårumslägenheter med kök.

Migrationsverket är postiv til lösningen som innebär att de asylsökande kan ordna med mat helt själva. På så sätt blir det en mer meningsfull vardag för dem.

Kontrasten är slående i jämförelse med grannen, asylboende i gamla fängelset där det bor cirka 400 asylsökade.

– Vi har haft besök från dem och de önskare förstås att bli flyttad hit, men det bestämmer inte vi, säger Emil Soleymanpor.

Läs mer: Kommunen startar asylboende

– Under sommaren jobbar vi med utemiljön. Vi ska anlägga ny idrottsplats, lekplatser och rekreationsytor, berättar Emil Soleymanpor.

När hyresavtalet med kommunen går ut , vad händer då med lokalerna?

– Det kan bli ett äldreboende, säger Emil Soleymanpor.

Renoveringen av sjukhemmet är inne i slutfasen. 40 lägenheter, de flesta 2-rummare, är totaltrenoverade. De ska nu slutbesiktas. Varje lägenhet kan ta emot upp till sex personer.

I den första etappen kan kommunen ta emot drygt 200 personer. I en andra och tredje etapp som också omfattar 40 lägenheter handlar det om lika många.

Läs mer: Familjen som köper sjukhemmet

Härnösand har idag mellan 1200 och 1300 asylsökande. Klarar kommunen ett ökat mottagande?

– Hittills har vi klarat det jättebra. Nu är det inte samma tryck på boendeplatser. Migrationsverket flyttar ut från vissa boenden för att fler ska få lägenhetsboende. För kommunens del kan det innebära några färre asylsökande totalt sett. Någon exakt siffra har jag inte fått, säger AndersByqvist (S) ordförande i arbetslivsnämnden.

Till Soluddens asylboende kommer det att flytta in familjer. Avtalet med Caspien fastigheter gäller i fem år.

– Vi tycker att det offentliga bör vara med mer i mottagandet och boendet. Allt ska inte ligga på privata händer. Vi kan använda gemensamma resurser för ett bättre mottagande och bemötande. Totalt kommer vi att anställa 25 personer i verksamheten, då ingår också personal som ska städa ochutföra andra uppgifter, säger Anders Byqvist.

Anledningen till förseningen är bland annat de ökade kraven på brandskydd. Men även den omfattande ombyggnationen har dragit ut på tiden.

För Härnösands kommun innebär det en försening på minst en månad. Nu blir det öppning om två veckor. Förseningen innebär att fastighetsägaren tvingas betala ett vite till Härnösands kommun.