Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är julens höjdpunkter i tv

Läckbergdeckare, "Stjärnorna på slottet" och så Kalle Anka mot Anna Anka.

Här är julens höjdpunkter i tv.

Julen är som vanligt årets absoluta tv-höjdpunkt, i alla fall för SVT som pumpar ut program för dåsiga jullediga medan TV 3 och framförallt Kanal 5 går ner på sparlåga.

TV 4 satsar coskå stort fram till själva julafton, med till exempel "Bingolottos uppesittarkväll", men tar också lite av en paus under mellandagarna.

Traditionerna

Det är SVT som har hand om traditionerna och de förvaltar dem med kraft.

"Rapport"-profilen Lisbeth Åkerman är julvärd före Kalle Anka på julafton och som vanligt sänds Karl-Bertil Jonsson och "Svensson Svensson" på julafton.

I år utmanas Kalle Anka emellertid av en ny stjärna på himlen - Anna Anka. Hollywoodfrun julstökar i TV 3 som lagt hennes program mot Disneyvarianten klockan 15 på julafton.

"Stjärnorna"

En relativt ny tradition är "Stjärnorna på slottet", som i år har premiär på annandagen. Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid och Meg Westergren bildar årets kändiskvintett, som ska leva ihop och profileras.

En annan tradition är SVT:s stora dramasatsning. Efter några år då kända dramatiker stått i centrum (Selma Lagerlöf 2008, August Strindberg 2007) är årets serie en filmatisering av två deckare av Camilla Läckberg, "Stenhuggaren" (premiär juldagen) och "Olycksfågeln" (nyårsdagen).

Tidigare har två Läckbergdeckare filmats för tv. Niklas Hjulström och Elisabet Carlsson återkommer i huvudrollerna.

Bland de utländska godbitarna i julhelgen märks "Morden i Midsomer". Kommissarie Barnaby brukar lösa brott om somrarna, men i år har SVT skakat fram tre nya avsnitt av visa i julhelgen med start 30 december.