Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Härnösands vackraste byggnader: "Jag bländades av rådhusets arkitektur"

Norrlands Aten har blivit ett begrepp långt utanför Västernorrland. Med alla pelare, kolonner och vackra byggnader har Härnösand en arkitektur väl värd några timmars rundvandring.
I sällskap med den forne stadsarkitekten Hans Thunell har vi utsett stadens vackraste byggnadsverk.

Byggd på en ö, omgiven av vatten och sammanlänkad av två broar kan det vara frestande att jämföra Härnösand med landets huvudstad, Stockholm. De vackra byggnaderna, grönskan och närheten till vatten har Öbacka, författaren Lubbe Nordströms namn på sin hemstad, gemensamt med Sveriges största stad. Ja, Västernorrlands residensstad sedan 1645, kan till och med skryta med ett Skansen i miniatyr, Länsmuseet Murberget, som sommartid lockar tusentals turister från hela världen.

Hans Thunell är själv uppväxt i Stockholm. När han flyttade till Härnösand i början av 1960-talet fängslades han direkt av stadens vackra och ambitiösa byggnadsverk. Under alla år har det blivit många och långa promenader i staden.

– Men Härnösand består inte enbart av hus och byggnader. Lika viktigt är allt runt omkring, torg, gator och parker, säger han.

Vår promenad börjar i Östanbäcken, stans äldsta stadsdel mestadels bebyggd av trähus från 1700- och 1800-talet. Den före detta Gästgivaregården byggdes 1781 och var ett av flera hus som var nära att rivas när ett nytt Domus-varuhus skulle byggas i början av 1970-talet. Men rivningen stoppades och idag är stadsdelen q-märkt, skyddad i den kommunala detaljplanen. Grå, vita och trähus blandas med blå, röda och gula hus. En känsla av att förflytta sig flera hundra år bakåt i tiden infinner sig.

– Förfallet av Östanbäcken hade pågått länge. Det gick att köpa ett hus i stadsdelen väldigt billigt och de som såg potentialen gjorde ett klipp. I dag säljs hus i Östanbäcken för miljonbelopp, säger Hans Thunell.

Härnösand tillhör en minoritet av svenska städer med intakta gårdar och trähus från 1700- och 1800-talen. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet byggdes flera större stenhus längs Nybrogatan och Köpmangatan samt utmed Skeppsbron. Flera av dessa fastigheter har också varit rivningshotade, men de flesta står ändå kvar i dag.

Läs mer: Kommunen stoppar domkyrkans renovering

Bland den forne stadsarkitektens favorithus finns också flera mindre kända trähus i Härnösand. Ett av dessa är en trävilla som förre trädgårdmästaren och fotografen Viktor Lundgren lät uppföra på Artellerigatan i mitten av 1800-talet.

Ett bra exempel på en fin tillbyggnad av en gammal träfastighet är en pittoresk enplansvilla på Rotudden som under 1800-talet fungerade som lancasshiresmedja och, bland annat, smidde ankarkedjor åt engelska flottan.

Två nybyggda villor på Sälsten platsar också på Hans Thunells lista över favoritbyggnader i Härnösand.

– Jag kallar dem för "black and white med havsutsikt". Ett bygge skall antingen bryta markant eller ansluta på ett mjukt och fint sätt till den befintliga miljön.

Två byggnader med klassisk arkitektur i Härnösand är det nuvarande residenset och rådhuset. Byggnaderna uppfördes parallellt i slutet av 1700-talet efter ritningar av arkitekten Olof Tempelman och överintendenten Carl Fredrik Adelcrantz. Rådhuset fungerade till en början som gymnasiebyggnad innan det blev rådhus 1882.

– Det är svårt att inte lägga märke till rådhuset. När jag första gången kom till Härnösand bländades jag av rådhusets arkitektur. Kolonnrotundan tror man har tillkommit på inrådan av den dåvarande regenten Gustav III, säger Hans Thunell.

Läs mer: Hållbara och vackra hus i Norrland

Men Härnösands stadskärna består inte enbart av gammal bebyggelse. Som stadsarkitekt mellan åren 1982-1996 har Hans Thunell i högsta grad varit delaktig vid tillkomsten av flera viktiga nybyggnationer. Den nybyggnation han är mest stolt över är bygget av Vägverkets kontor vid Spiranhuset som stod färdigt 1993.

– Spiranbyggnaden har en originell form som jag gillar. Från början ville man göra Vägverkets kontor ännu större, men jag sa stopp och det är jag nöjd över idag. Byggnaderna smälter in väl i den omkringliggande miljön och är ett bra blickfång från E4.

Den förre stadsarkitekten hyllar kreativitet. En guidad tur i på Härnön innebär också några avstickare ut från centrum. Vi stannar till vid en ovanlig utbyggnad vid en privat fastighet på Marinvägen. Ett tillbyggt torn sticker ut och väcker beundran av förbipasserande.

– Fritt, fräckt och roligt, konstaterar Thunell.

På Rosenbäckallén får en tillbyggnad till ett trähus beröm. Funktionalistiskt, sparsmakat, men ändå humoristiskt är omdömet.

– Arkitektur är en konstart, stadsbyggnad politik, konstaterade en gång en känd arkitekt. Det ligger något i detta konstaterande. Stockholm har man kört fast beträffande stadsbyggnaden av Slussen och Stadsbiblioteket. I Härnösand har planerna på ett nytt hotell gått i stå, säger Hans Thunell.

Favoritbyggnaden i stan är det gamla Tobaksmonopolet som idag är företagshotell. Fiskare och sjöfarare gjorde stora ögon när de ankrade i Härnösand och möttes av der resliga tornet i början av 1900-talet.

– Arkitekten, Torben Grut, är upphovsman till både Solliden och Stockholms Stadion. Tobakshusets takfot och den på Solliden överensstämmer, säger Hans Thunell.

Läs mer: Så kan nymålade residenset se ut – blir likadant som i gamla tavlor

Residenset

Färdigbyggt 1790. Olof Tempelman och Carl-Fredrik Adelcrantz ritade byggnaden i nyklassicistisk stil. Residenset blev byggnadsminnesmärkt 1935.

Domkyrkan

Uppförd mellan åren 1842-46 efter ritningar av överintendentämbetets Johan Adolf Hawerman och dennes morbror Fredrik Blom. En av de sista exemplen på nyklassicismen i Sverige.

Villa Thurdus

Privatvilla för stadsarkitekten och lektorn vid Tekniska elementarskolan i Härnösand, Albert Nikolaus Thurdin. Uppförd kring 1910.

Sambiblioteket

Invigt år 2000. Arkitekt var Hans Tirsén vars ambition var att ta fram ett förslag som skulle harmoniera med den omkringliggande miljön.

Rådhuset

Uppfört 1786-91. Ritades av Olof Tempelman och överintendent Carl Fredrik Adelcrantz. Gymnasium fram till 1882 då byggnaden blev Rådhus.

Tobakshuset

Fabriksbyggnad som byggdes i etapper mellan åren 1906-14. Arkitekt var Torben Grut som även var den som ritade Stockholms stadion och Solliden på Öland.

Simhallen

Invigdes av OS-guldmedaljören Ulrika Knape 1973. Ritades av Nils Tesch och Rolf Leander.

Technichus

Före detta länsbiblioteket uppfördes 1962. Här flyttade Technichus in till millennieskiftet. Arkitekt var Nils Lönnroth.

Teatern

Invigd av Ingvar Carlsson 1971 och ritad av Nils Lönnroth. Ändrade planerna i sista stund och vände foajén mot Nattviken istället för mot Storgatan.

Gamla lasarettet

Ett av sveriges äldsta bevarade lasarett, det första norr om Gävle. Idag landstingets sessionslokaler. Byggdes 1786-88 efter ritningar av Olof Tempelman. Första patienten, 1790, var en spetälsk från Nordingrå.

Vägverket

Ritad av härnösandsarkitekten Göran Nivfors fram till och med bygglov. Invigdes 1993. Bedårande utsikt både mot Nattviken och centrum. Viktig vid tillkomsten var att kunna promenera runt Nattviken.

Länsmuseet

Huvudbyggnaden invigdes 1994. Arkitekt var Gunnar Mattsson som vann arkitekturtävlingen innan med sitt förslag "Hässja". Nordisk och modernt, är Hans Thunells omdöme.

Östanbäcken

Stans äldsta bevarade stadsdel. Hela kvarteret var nära att rivas, men räddades i sista stund. Hans Thunells favorithus är ett blåmålat och nyrenoverat trähus med locklistpanel.

Källa: Hans Thunell och Örjan Leeks bok "Härnösandsbyggnader från 1700-tal till modern tid".