Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är gymnasieskolan i Västernorrland där flest tar studenten i tid

Gymnasieskolorna i Kramfors har nått Sverigetoppen när det gäller att eleverna klarar studentexamen under de tre studieåren.
Sett till läget i Västernorrland ligger Skolorna i Kramfors i särklass bäst till.

Kramfors ligger på plats 13 av 290 kommuner.

– Det här är jätteroligt. Räddningsgymnasiet har alltid legat i topp sett till resultaten. Men vi skulle inte ha fått detta lyft om inte den stora Ådalsskolan med 500 elever och tio program förbättrat sig så mycket, säger rektor Peyman Vahedi.

Nordviksskolan ingår denna gång inte i resultaten som speglar år 2013-2014, men från och med nästa år är kommunen huvudman också för Nordviksskolan.

Bakom rapporten "Öppna jämförelser" om hur skolorna lyckas står SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Enligt Peyman Vahedi finns det framför allt tre frågor som gjort att skolan klättrat upp i topp från en tidigare mittposition.

– Det första är att vi satsat på vad vi kallar studiero och trygghet. Inte på "ordning och reda" som man sa förr, det är mer laddat och politiskt.

Det andra är att elevhälsoarbetet fått större roll. I de klasser där enstaka elever kanske inte kommer alls till lektionen eller är stökiga kan det tära på hela klassen och ta mycket tid från läraren.

– I stället låter vi nu elevhälsoteamet ta hand om dessa elever och lärarna får tid för resten av klassen i stället.

Trots detta har den strategin faktiskt inneburit mindre och inte mer jobb för elevhälsan, säger han. Dels får många med problem konkret hjälp snabbare och kommer tillbaka till skolarbetet, dels kan det vara en påtryckning att verkligen satsa på skolan om man vet att elevhälsan hör av sig. Om man "inte orkar" gå till skolan

– Det är inte så kul om man sagt till mamma att det är lov och så ringer elevhälsoteamet på dörren och undrar hur det är fatt.

Fler elever pluggar helt enkelt nu.

Läs mer: Så såg det ut tidigare

– Dessutom jobbar vi "O-Jante". Vi har lyckats få en bättre pluggkultur där det inte är töntigt att våga visa att man vill satsa på skolarbetet.

Även Örnsköldsvik ligger bra till i statistiken medan länets övriga kommuner hamnar sämre till. I botten för länets del ligger Sollefteås gymnasium.

Ser man även till hur kommunerna lyckas med gymnasieexamen utifrån de sociala och ekonomiska förutsättningarna som råder ligger Kramfors bra till även där, på 18:e plats bland landets 290 kommuner.

– På sätt och vis är vi ännu stoltare över att vi lyckas så bra när man tar hänsyn till förutsättningarna.

Där tas hänsyn till vad man kunde förvänta sig med tanke på elevernas föräldrars utbildningsnivå, familjens ekonomi, kön och behov av bistånd.

Läs Mer: Här finns rapporten i sin helhet