Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är fantasterna som tar hem spelet

Yatzy och Monopol i all ära.
Hos Örnsköldsviks Spelförening är det andra sällskapsspel som gäller.
Du måste göra ett besök där – för att möjligen förstå.

Möjligen är det – ännu en gång – årets varmaste dag.

Det är eftermiddag, och i spelföreningens omtyckta lokaler i centrala Örnsköldsvik är det nästan hur varmt som helst. En stor fläkt arbetar så mycket den orkar; det är ändå så varmt att spelälskarna i lokalen stånkar mellan tärningslagen. En kille som kommer skyndar till kiosken för att köpa en flaska vatten – som han trycker mot sin varma panna medan han går runt och småsnackar med sina kamrater.

Föreningens ordförande Anders Nilsson tar emot vid dörren. Inget kunde vara mer naturligt än det; för Anders Nilsson var med och grundade föreningen en gång i slutet på 1980-talet.

– Vi var ett gäng spelintresserade, det handlade mest om roll- och äventyrsspel, som drog i gång det här hemma hos en kompis. Det har inte alltid varit samma snurr på verksamheten, men nu är det bra fart.

Antalet medlemmar ligger på i sunda slängar 70 stycken, och av dem är ungefär var femte tjej.

Anders Nilsson har funderat på varför könsfördelningen ser ut som den gör. Han har lika mycket svar som någon annan.

– Jag kan faktiskt inte säga vad det beror på. Det finns många spel som vänder sig kanske främst till tjejer.

I föreningslokalen finns så många spel att man häpnar. Överallt står det travar som bara väntar på att ett gäng ska hugga in och börja rulla tärning eller läsa kort.

– Min gissning är att vi har tusen spel. Du hittar säkert ett Nya Finans också om du letar lite, säger Nilsson.

Hur ofta träffas ni här och spelar?

– Det är nästan alltid folk här. Man kommer hit efter skolan eller efter jobbet, och sedan blir det spel hela kvällen och ibland natten. Vi har ett antal medlemmar som har nyckel till lokalen. Det fungerar jättebra att de kommer och låser upp eller så lånar de ut sin nyckel.

– Vi tycker att den här lokalen är prefekt för oss. Den ligger så centralt man kan önska sig, och den är tillräckligt stor för att vi ska rymmas med alla spel och figurer som vi samlat på oss.

Säger Anders Nilsson och bjuder en rundtur; förbi bland annat en stor kista i vilken det ligger en ohygglig mängd spelkort av något slag. Korten lämpar sig för dem som ska spela Magic. Korten har fått plats i kistan därför att de liksom blivit över. Det är nu fritt fram för medlemmar som önskar bygga ut sin kortlek.

Någon säger att det visst finns ungefär 23 000 olika kort till spelet Magic.

Vid bordet nära friskluften och fläkten har ett gäng lirat Magic ett bra tag. Den som inte känner till spelet får inte den minsta hjälp att lista ut vad det går ut på bara genom att lyssna och titta på spelsällskapet.

Det är rena grekiskan som kommer ur munnarna. Och när spelarna fingrar på sina kort och vrider på tärningarna så går det undan värre. Fast Nilsson och några andra säger att i stort sett vem som helst kan lära sig spelets grunder på en halvtimme. Sedan finns det inga gränser för hur mycket tid man kan lägga på själva finliret.

I ett av föreningens välutrustade rum är det meningen att man ska ägna sig åt det som föregår själva spelandet. Där bygger man sina modeller och där sätter man färg på dem. Det finns spelare som anser att pysslet i hobbyrummet är minst lika viktigt och roligt som själva spelandet.

Johannes Sjölund och Marcus Westin har gjort sina hemläxor i hobbyrummet. Deras modeller är mycket trevliga att vila ögonen på. Och deras inlevelse inför ett parti Warhammer går inte att ta miste på.

– Var står plutonchefen? funderar Johannes Sjölund högt.

– Det där är kompanichefen. Och där står rådgivaren – och här har vi livvakten.

Johannes och Marcus ser fram emot ett trivsamt parti, trots att det handlar om krig och att slå ut varandras styrkor.

– Det kan uppstår så dråpliga situationer. Ibland händer det saker som egentligen inte ska kunna ske; att en svag styrka lyckas slå ut en betydligt starkare motståndare, till exempel.

Vid Magicbordet börjar det dra ihop sig. Först av de sju kombatanterna att få lämna bordet blir Joel Öhman.

– Någon måste åka ut först. Jag hade för få gubbar, är hans förklaring.

Bara någon meter från Magicbordet sitter Patrik Andersson och hanterar en stor mängd kort.

– Det är från det som släppts de senaste två åren. Det är intressant att se vilken uppsättning man kan få ihop.

Patrik Andersson hör till de skarpare Magicspelarna i föreningen. Han har varit långt framme i tävlingar förr – och nu ska han snart till Stockholm och kvala om en biljett till en tävling på Hawaii.

– Det är perfekt hjärngympa att tvingas tänka mycket, och många steg framåt. Man ska helst ha förmågan att se hur det kommer att se ut om några rundor, vad man kan förvänta sig av motståndaren.