Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hantverkare tog över Näsänget

Näsängets gamla skola har förvandlats till ett centrum för hantverkare i Nordingrå.
Skolan köptes för ett år sedan av Daniela Bauman och Joakim Kjellgren. Nu har ytterligare två par hantverkare flyttat in.
– Något som förenar oss är att alla älskar att jobba med händerna och hantverk. Dessutom vill vi bo på landet, säger Daniella Bauman.

Annons

Ursprungligen skulle hon och hennes sambo köpa ett mindre hus. Men när paret började leta efter lämpliga objekt fick man se att skolan var till salu. Ett perfekt alternativ med tanke på att den kunde erbjuda både boende och lokaler för företagen.

Förhoppningen var också att kunna dela de tre lärarbostäderna som finns i de två skolbyggnaderna med likasinnade. Och så blev det.

I dag bor sex hantverkare med olika specialinriktningar i skolan. Alla sex har dessutom en annan sak gemensam, samtliga har utbildats vid Träakademien på Vallen i Kramfors.

– Det var en bra utbildning där vi lärde känna varandra.

Nu drar man nytta av det kontaktnät alla skapat och delar med sig av uppdragen.

Tillsammans har man en mycket bred kompetens och kompletterar varandra. Ingen av dem har däremot någon direkt anknytning till Kramfors kommun, mer än att Daniela och Malins morföräldrar bott i Nora. Det är utbildningen som lockade dem hit och som fick dem att stanna i kommunen.

Inte minst i Nordingrå finns sedan gammalt en välkänd hantverkstradition, med allt från smeder till skotillverkare, samt en entreprenörsanda.

Daniela påpekar ändå att den som startar eget företag med en sådan här inriktning får räkna med att det kan bli ganska magert i kassan till en början. Målsättningen är också att börja marknadsföra sig mer effektivt.

Trots att det är nystartade verksamheter har ändå alla sex haft mer eller mindre fullt upp med jobb. Både ortsbor och turister hör av sig.

Just nu arbetar till exempel Danielas syster Malin och hennes man Erik Öberg med renovering av en fastighet i grannbyn Bäckland. Han koncentrerar sig på timmerarbeten och hon på att förbereda för en kakelugn.

– Det är fascinerande när man river och sätter upp gamla kakelugnar att se hur gamla kakelugnsarbetare använt olika tekniker, säger Malin Baumann.

Förhoppningen är också att få tid att arbeta även med den egna fastigheten, skolan. Den har efter nedläggningen använts till diverse aktiviteter, bland annat som bygdegård och lägerskola.

– Samtidigt är det ju så att det egna är något som man får prioritera i sista hand, skrattar Daniela.