Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Holmér sökte sitt öde

Länspolismästaren Hans Holmér skulle precis åka sitt 18:e Vasalopp i obruten följd när han får veta av receptionisten på hotellet i Borlänge att statsminister Olof Palme mördats under natten.

Hans Holmér åkte direkt till sambandscentralen. För honom var det självklart att ta kommandot. Ingen annan hade heller gjort anspråk på ledarskapet.

Vi som läser journalisten Ann-Marie Åshedens utmärkta bok om Hans Holmérs öde får en stark känsla att han sökte sitt eget öde. Historien kunde bara ha slutat annorlunda för Hans Holmér om spaningsgruppen gripit Olof Palmes mördare.

Ann-Marie Åsheden fick en unik inblick i Hans Holmérs arbete som spaningsledare efter Olof Palmes mördare. Hans Holmér släppte in DN-reportern Åsheden på sitt rum vid ett antal tillfällen och gav henne inblickar i spaningsarbetet.

Nu fick DN aldrig chansen att berätta historien inifrån om hur Hans Holmér med envis beslutsamhet lyckats lösa mordfallet på Olof Palme.

Hans Holmér misslyckades med att lösa mordfallet och den Juristkommission som granskade spaningsarbetet gav Holmér huvudskulden, "eftersom han struntade i rättegångsbalken och för att han var så stark".

Åsheden anser istället att den verklighet som Palmeutredningens ledning hade att hantera var pressande, tryckande, pulserande och komplex. Den krävde ett starkt ledarskap. Hon menar att åklagarsidan brast i ledarskap från första dagen. Holmér blev så drivande eftersom åklagarna var passiva.

"Och hur Holmér hade agerat om åklagarna varit mer på hugget får vi aldrig veta".

Hans Holmér var son till den legendariske friidrottaren Gösse Holmér. Han hade tagit brons i OS 1912 i tiokamp. Gösse Holmér blev senare landslagstränare. Barnen var strängt hållna och fick inte dua sina föräldrar. De förväntades prestera. Närheten mellan föräldrar och barn var helt obefintlig. Äldste brodern blev professor i romanska språk. Hans Holmér läste till landsfiskal och jurist. Han arbetade som åklagare och blev chef för Säkerhetspolisen, Stockholmspolisen och slutligen länspolischef.

Vid tiden för mordet var han 55 år och mitt uppe i en glansfull karriär.

Det finns ett antal böcker om mordet på Olof Palme. Några bra och ganska många ointressanta konspirationsböcker. Tveksamt om någon skildrar spaningsarbetet med den här insynsvinkeln på Hans Holmér. Hans egen bok "Olof Palme är skjuten" saknade förstås utifrånsynen.

Det fanns närmast ett underliggande raseri i allt som skrevs och sades om Hans Holmér. Men historien kan trots allt inte kallas tragedi. Hans Holmér sparkades inte och anklagades aldrig för något brottsligt. Han satt heller inte overksam och bitter under de år han hade kvar att leva.

Hans Holmér avgick som spaningsledare för Palmeutredningen i februari 1987. Han skrev direkt boken "Olof Palme är skjuten" som kom ut året efteråt.

Hans Holmér fick en tjänst på FN. Han skrev också 12 deckare, från 1990 till 2001. Han avled 2002.

Förbannelsen. Hans Holmérs öde

Ann-Marie Åsheden

Norstedts