Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans bästa tips: Ha ett akvarium hemma

Man ska ha – akvarium.

Åtminstone om du frågar Henrik Schavon.

Han trivs som fisken i vattnet både på sitt jobb och hemma framför den rogivande möbeln.

Henrik Schavons intresse – och kunskap med för den delen – kommer inte av en slump. Sedan han var i tioårsåldern har han haft akvarium i sin närhet.

För inte så länge sedan hade han 15 stycken i sitt hem. Nu är han nere på ett, och det sköter han med stor omsorg.

I fyra år har Henrik varit ansvarig för akvariedelen på Djurmagasinet i Örnsköldsvik, och för ungefär ett år sedan blev han butiksansvarig.

– Här har man fångat en del firrar, säger han och sveper med handen över ett 70-tal akvarium som finns i butiken.

Den som är ute efter de vanligaste sötvattensfiskarna behöver inte lämna butiken besviken. Där finns svärdbärare, neontetror, guppy, kampfiskar och alla de andra.

– Sortimentet är riktigt bra. De flesta som kommer hit hittar fiskar som de tycker passar i deras akvarium. Vad man ska satsa på handlar mest om tycke och smak.

Det traditionella storlekarna på akvarium kommer alltid att vara rätt. Henrik säger att 54-litervarianten säljer bra. Och den som inte vill vika ett helt plan i bokhyllan kan välja sjulitersakvariet.

– Det här skulle väl inte vara så dumt att ha på kontoret eller någon annanstans där man vill göra lite snyggt, säger Henrik och visar.

– Ett sjuliters nanoakvarium passar perfekt att ha eller småfiskar räkor i. De är populära sedan något år; för dem som inte vill lägga ned så mycket tid på skötsel.

Är det inte svårt att sköta ett akvarium?

– Nej, det behöver det inte vara. Man ska komma ihåg att det är en bit av naturen man tar in, och är man osäker så går det bra att fråga.

– Ett akvarium ska man ha i ett trevligt hem tycker jag.

Henriks tips:

* Överbefolka inte akvariet.

* Se till att byta vatten regelbundet. Ta en tredjedel varannan vecka.

* Övermata inte dina fiskar.

* Det räcker att ha belysningen påslagen tolv timmar per dygn.

* Se till att solen inte lyser in i akvariet; det leder ofelbart till mycket alger.

* Stora fiskar äter små fiskar.

* Börja med tre fiskar som får bo in vattnet innan du fyller på med fler.* Håll 25 grader i akvariet. Uppstår sjukdom kan du höja temperaturen. Då tillsätter du också medicin.

* En fin bakgrund är inget krav, men ett bra tips för den som vill göra det snyggt. Satsa på ett bra filtersystem.

* Och kom ihåg att kampfiskar inte ska kunna se varandra!