Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna syr med glädje egna kläder till barnen

Hanna Kjönberg älskar att sy och driver en syblogg där hon säljer hemmasydda barnkläder. Hennes dröm är att starta eget företag inom barnklädessömnad.
– Det är roligt att ha barnkläder som ingen annan har.

Hannas intresse för sömnad väcktes när hon fick sonen Kiron. Hon ville testa att sy kläder till honom, precis som hennes mamma sydde kläder när hon var liten.

– Om jag känner mig deppig och stressad varvar jag ner genom att sy.

När Hanna började sy hade hon en vanlig blogg, där hon ibland lade ut bilder på saker hon sytt. Till slut startade hon en separat blogg för sömnaden.

Hanna får ständigt idéer och inspiration till att sy. Tyger hittar hon både på Internet och på Erikshjälpen, och hon syr även om gamla gardiner eller dukar.

– Jag är svag för retromönster. Just nu syr jag mycket klänningar, eftersom det blev mycket killkläder innan.

Genom bloggen säljer hon en hel del kläder. Det började med att hon sydde till kompisar eftersom hon sydde mer än vad hon behövde. Bekanta beställde mer och mer, och sen började även andra att beställa. Hon har även fått förfrågningar från återförsäljare på nätet, men inte tackat ja till något hittills.

Hon syr inte bara barnkläder.

– Jag sydde precis en klänning till mig själv, jag tänkte att jag skulle unna mig det till trettioårsdagen.

Hanna drömmer om att starta eget inom barnklädesbranschen, men hon vet inte om hon vågar på grund av den ekonomiska risk det innebär.

– Det skulle vara så kul att få det att gå runt och samtidigt ha roligt. De flesta jobb tröttnar man på periodvis, men sömnaden älskar jag hela tiden.

Just nu är Hanna föräldraledig, men annars arbetar hon som omvårdnadspersonal på Koltrastens gruppboende. Hon började jobba inom vården efter gymnasiet.

– Jag trivs bra med att jobba med människor.

När Hanna inte syr tycker hon om att titta på film, laga mat och att läsa. Både hon och sambon Mattias är riktiga bokmalar. Barnen Kiron och Tiril är döpta efter gestalter i Margit Sandemos bokserie Sagan om isfolket. Framförallt gillar hon skräck, som Stephen King och Dean Koontz.

Hanna beskriver sig själv som kreativ, tidsoptimist, tjurig och envis.

– Jag är oftast positiv, men jag har ändå lätt för att grubbla.

Att få barn var för Hannas väldigt efterlängtat, även om hennes liv har förändrats helt och hållet sen hon blev mamma.

– Jag var en nattuggla innan, som jobbade natt och gillade att vara uppe sent. Det kan man inte med små barn.

Hanna är född och uppvuxen i Bollstabruk. Hon flyttade till Härnösand när hon var 16 år för att gå på estetisk linje med inriktning teater. Sambon Mattias är också från Bollstabruk, men de föll inte för varandra förrän de träffades i Härnösand via gemensamma vänner i slutet av gymnasiet. Nu har de varit tillsammans i 11 år.

Hannas favoritplats är hennes föräldrars sommarstuga ovanför Bollstabruk, vid Lövsjön.

– Där finns allt man behöver. Det ligger vid en sjö, man kan dricka vin på altanen eller sitta och läsa.

Trettioårsdagen ska Hanna fira med öppet hus med tårta för släkt och vänner. I maj blir det en större fest för att fira att både Hanna och Mattias fyllt 30 år.

Önskar du dig något speciellt i present?

– Ja, jag önskar mig en ny symaskin, en overlockmaskin, som är bra på att sy i trikåtyger. Det kan ju vara bra om jag ska starta företag.