Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna sprider rytmer över världen

Hur många drömmer inte om att få resa runt om i världen och göra det man vill och älskar? I Hannas fall är det elektronisk musik som gäller, och för henne är det inte bara en dröm att få vara på resande fot, det är hennes vardag.

Annons

Hanna Flemström är 27 år gammal, född i Stockholm men uppvuxen i Örnsköldsvik. Efter att hon avslutat sina tre år på gymnasiet, teknisk linje, var hon sugen på att se sig om i världen. 1996 bosatte Hanna sig i London där hon läste lite engelska och andra strökurser i ämnen hon var intresserad av.
Musik har alltid varit ett stort intresse men det var först under 1998 som jag började syssla med elektronisk musik på allvar. Jag hade många kompisar som höll på med musik och arbetade som dj: s och jag var på många fester där det spelades trancemusik och jag bestämde mig för att försöka mig på att jobba som dj, berättar Hanna.
Hon fortsätter att berätta att det var mycket tur som gjorde att hon så småningom blev upptäckt och numera är ett känt namn inom trancemusik.
Det är viktigt att ha bra kontakter, något som jag skaffade mig i London, för att lyckas. Jag halkade in på ett bananskal i branschen och nu går det så bra att jag kan försörja mig som dj.

UPPTÄCKER VÄRLDEN
Betalningen varierar mycket från olika spelningar, ibland spelar Hanna gratis och ibland kan en spelning ge mycket bra betalt. Hanna försörjer sig nu på att resa runt i världen och spelar på olika klubbar och festivaler. Tre helger i månaden spenderar hon i en annan del av världen än Amsterdam, där hon numera är bosatt. Hanna förklarar att Amsterdam är en skönare stad att bo i än London, det är alltför högt tempo i London och alldeles för dyrt menar hon.
I bland kommer jag till ett land, spelar på en klubb, och reser hem igen och ser inte mycket mer av landet än en rökig klubb. Ofta försöker jag stanna kvar i landet några dagar så jag hinner se lite mer av omgivningen, berättar Hanna.
Väntan på flygplatser och långa flygningar är en del av baksidan med hennes jobb, men det är inget problem för Hanna eftersom hon tycker det hon gör är otroligt roligt.

HITTAR TRENDER
Det är först under det senaste året som Hanna har jobbat med musiken på heltid. Hon har gått kurser för att lära sig att producera sin egen musik och det är just det hon vill göra i framtiden, lyckas med sin egen trancemusik.
Har man en riktigt bra dator kan man göra nästan allt inom musiken, säger Hanna.
För att Hannas musik ska slå igenom och bli populär gäller det att hon är först med det senaste. Det är därför viktigt att hitta de senaste trenderna inom musiken. Mycket tid går till att söka på Internet, och lyssna igenom ny musik. I framtiden hoppas Hanna kunna ge ut en egen skiva med hennes musik, men än så länge har hon endast gett ut en samlingsskiva med andras musik genom ett franskt skivbolag.
Resandet har gett henne många finna resminnen.
- Jag var i Zambia förra året och spelade på en festival som ordnades för att det var total solförmörkelse. Det var min största spelning och det var en riktigt stor upplevelse! Annars är Brasilien, Australien och Tokyo häftiga ställen att spela på.

BRA RYKTE
Något riktigt dåligt reseminne har inte Hanna men däremot tycker hon att det är tråkigt när spelningar ställs in.
Det är riktigt trist att få veta att en spelning blivit inställd, då står man där utan jobb. Eftersom jag inte har någon fast månadsinkomst är varje spelning viktig för ekonomin. Blir en spelning inställd står man där utan pengar.
Annat som kan göra en spelning dålig är om det är tråkig publik eller lite folk, men enligt Hanna är det oftast bra drag och succé när hon spelar. Stämningen i publiken kan variera mycket från land till land.
I Brasilien är det roligt att spela för där har de rytmen i blodet.
Elektronisk musik är störst i länder som Israel, Japan och Tyskland medan vi i Sverige ligger lite efter och det finns endast ett fåtal klubbar som inriktar sig på trance.
Det är lite synd att det är så, men jag hoppas att trancemusik växer sig stor i Sverige för svensk musik har ett väldigt bra rykte om sig runt om i världen, säger Hanna, som inom de närmsta dagarna kommer att spela på en av de få tranceklubbarna som finns i Göteborg. Andra spelningar som Hanna har inbokade inom den närmsta tiden är exempelvis en spelning på midsommar i Egypten, annars blir det mycket utomhusfestivaler runt om i Europa.
Som tjej i branschen är det viktigt att man tar för sig, och att tro på sig själv. Det gäller att kämpa sig fram för att det är hård konkurrens. Många tror att det är ett mansyrke men det är många tjejer som håller på och det är jätteroligt!

TUR OCH SKICKLIGHET
Hanna menar att om man är en riktigt bra dj så blir man till slut upptäckt, men ett annat tips är att skicka in en skiva till olika klubbar och hoppas på en smula tur.
Efter en veckas semester hemma i Örnsköldsvik är det återigen dags att resa ut i världen. Hanna, eller Stellanutella som hon kallar sig när hon spelar, fortsätter sen sin resa genom världens alla länder.
Det är det här jag älskar, och just nu har jag inga funderingar på att sluta.


PERSONLIGT
Namn: Hanna Flemström
Artistnamn: Stellanutella
Ålder: 27
Bor: Lägenhet i Amsterdam, uppväxt I Örnsköldsvik

FRIDA KÄLLSTRÖM

UNG

Mer läsning

Annons