Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanks gillar drama baserad på verkligheten

Annons

Tom Hanks är oerhört fascinerad av fiktion som bygger på verklighet.

Nu är han aktuell i nya filmen "Captain Phillips", som får svensk biopremiär på fredag.

Sådana här filmer görs så sällan numera, säger Hanks till TT.

Han har redan vunnit två Oscarsstatyetter och snart kan det vara dags igen. Titelrollen i "Captain Phillips" har gjort Tom Hanks till storfavorit inför Oscarsnomineringarna i vinter.

Filmen, som regisseras av Paul Greengrass, handlar om när ett amerikanskt lastfartyg 2009 kapades utanför Somalias kust av pirater. Kaptenen ombord, Richard Phillips, höll stånd genom att försöka resonera med kaparna.

Richard Phillips skrev senare en bok, och det är den som ligger till grund för den kritikerhyllade filmen.

Jag träffade honom och sa: "Nu ska jag göra en fejkad version av dig och jag ska säga sådant som du inte sade". Det förstod han. Till och med när hans bok kom ut, fanns det dem som sade "så där gick det inte till", säger Tom Hanks.

"En vanlig man"

Regissören Paul Greengrass valde Tom Hanks för att han har en image av att vara en helt vanlig man.

Tom är vem som helst, han är inte en actionhjälte. Här handlade det om en vanlig man som var tvungen att tampas med oväntade och ovanliga händelser.

Tom Hanks säger att det viktigaste för honom var att kunna göra berättelsen lika gripande och spännande som den var i verkligheten.

Phillips hade en oerhörd förmåga att kunna improvisera, att hela tiden försöka tänka före, att vara steget före piraterna. Han var ju den ende som försökte förhandla med dem. Phillips är en bra ledare. Om man hela tiden inser vad resultatet blir av det man gör, så är besättningen villig att följa.

Sjösjuka

Filmen spelades in i Medelhavet utanför Malta, och Hanks säger att han klarade sig från sjösjuka medan man filmade ombord på lastfartyget.

Men sen, när vi filmade i den lilla livbåten, då var det oerhört obekvämt och obehagligt. Då handlade det bara att göra scenerna så fort som möjligt.

Som alltid har Paul Greengrass filmat med en skakig handkamera, som får publiken att känna sig mitt inne i det som sker på duken. Och Hanks säger att även för honom var inspelningen av vissa scener lite skrämmande.

Under första tagningen av scenerna där piraterna tar över skeppet var det faktiskt lite ruggigt, dessa oerhört smala somaliska skådespelare som viftar med kpistar och skriker. Då förstod jag vad besättningen hade upplevt i verkligheten.

Mer läsning

Annons