Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handla varm mat - i automat

Du kan handla det mesta i en automat. Men inte varm mat. Inte förrän nu. På fredagen stod den första prototypen av Entibi, en unik automat för varm mat, färdig för leverans.

- Vi hoppas att det här ska kunna leda till serietillverkning hos oss, säger Göran Swahn från Gerdins Nordkomponent i Sollefteå.

På plats i Sollefteå fanns också initiativtagaren och innovatören Östen Högman, påtagligt nöjd över resultatet.

Det var Högman, före detta Sollefteåbo men numera boende i Karlstad, som en kall dag i Löfbergs Lila Arena såg att ungdomarna köpte kexchoklad när de egentligen behövde mat. Han började tänka till och tanken på en automat för varm mat uppstod.

I det egna företaget Corner Vending, där han är en av tre delägare, har idén förädlats och så småningom fick man kontakt med Gerdins Nordkomponent, före detta ABB, i Sollefteå.

- Det har ingenting att göra med att jag kommer från Sollefteå. Det beror på att de är mycket kompetenta, säger Östen Högman, och berömmer projektledaren Anders "Acke" Andersson.

I ett första skede har Nordkomponent nu tillverkat 7 prototyper. Under resten av året ska ytterligare mellan 50 och 70 automater tillverkas och man räknar med att fyrdubbla produktionen nästa år.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68