Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappföreningarna i Sollefteå vädjar till landstingspolitikerna: "Montera inte ner sjukvården i Ådalen"

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO, i Sollefteå vill med denna skrivelse kraftigt protestera mot de förslag som nu ligger för beslut gällande Sollefteå sjukhus. HSO:s medlemsföreningar i kommunen representerar drygt 2 100 medlemmar. Till det kommer ett stort antal anhöriga som är meddrabbade.

Sollefteå kommun är en mindre kommun befolkningsmässigt, men en stor kommun till ytan. Det är långa avstånd även inom kommunen och kollektivtrafiken lämnar en del att önska.

Med den nedläggning som nu föreslås kommer vår kommun att utarmas på innevånare i fertil ålder, många kommer bli tvungna att flytta då de inte längre har ett jobb här, ingen inflyttning kommer att ske.

Rent konkret innebär detta minskade skatteintäkter som även drabbar landstinget. Rent konkret innebär detta också att det kommer att bli problem att tillsätta vakanta tjänster.

Många av våra medlemmar har flera diagnoser och är i åldern 70+. Att i denna ålder färdas långa sträckor för, i förekommande fall, besök hos sjukvården som tar mindre än en timma, är inte optimalt för vare sig personen eller landstingets kostnader.

LÄS OCKSÅ: Inför beslutet om Sollefteå sjukhus – historien bakom kampen: "Det kryper närmare valet"

En person som inte är berättigad till sjukresa, oavsett ålder, bor i Junsele/Ramsele och måste åka kollektivt till Sundsvall eller Örnsköldsvik har en resa på mellan fyra och fem timmar – och detta är bara enkel resa. I dagsläget är det också så att vid hemresan kan det mycket väl bli så att patienten bara kommer till Sollefteå, då ingen kollektivtrafik finns resten av den dagen.

Vi anser också att den akuta ortopedin och kirurgin ska finnas kvar, mycket med hänsyn till reseavstånd. Att åka långt för en planerad operation är betydligt mer humant än att måsta åka långt i ett akutläge med värk och smärta.

Det vi anser vara den stora nådastöten mot vår och närliggande kommuners överlevnad, är nedläggningen av BB och kvinnoklinik. För att en kommun ska leva behövs en befolkning som består av barn, ungdomar, yrkesverksamma och pensionärer.

När en yngre familj skall välja bostadsort är det inte bara arbete som påverkar deras val. Det gör även den service i form av barnomsorg/skola/sjukvård som finns på orten.

LÄS OCKSÅ: Katarina Östholms krönika: "Demokratiska bottennivåer när landstingspolitiker vill kontrollera sjukhusdebatten"

Vi anser att denna verksamhet måste finnas kvar i Sollefteå, det är inte försvarbart att tvingas åka längre än nödvändigt vid BB-behov. Våra blivande föräldrar har rätt att känna samma trygghet och närhet i/till vården den dag det är dags för förlossning som övriga länsföräldrar.

Vårt BB har dessutom prisats ett flertal gånger för sin utmärkta vård. Som mor- och farföräldrar och släktingar vill vi ha våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn kvar nära och i vår kommun.

Fotnot: I HSO Sollefteå ingår följande föreningar: Afasi, Astma- och Allergi, Bröstcancerföreningen, Diabetesföreningen, Demensföreningen, Föreningen för Utvecklingstörda barn, ungdomar och vuxna, HjärtLungföreningen, Neuroförbundet, Psoriasis, Parkinson, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, Reumatikerföreningen, Strokeföreningen, Synskadade och Träpatronerna.

Jan Henriksson

Ordförande HSO Sollefteå

Fotnot: I HSO Sollefteå ingår följande föreningar: Afasi, Astma- och Allergi, Bröstcancerföreningen, Diabetesföreningen, Demensföreningen, Föreningen för Utvecklingstörda barn, ungdomar och vuxna, HjärtLungföreningen, Neuroförbundet, Psoriasis, Parkinson, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, Reumatikerföreningen, Strokeföreningen, Synskadade och Träpatronerna.

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel