Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Handikappade diskrimineras"

Bara ett fåtal badplatser i Västernorrland är tillgängliga för alla som vill bada i sommar. Handikappade som sitter i rullstol tvingas i många fall hoppa över det svalkande doppet.

Diskriminerande, anser handikapporganisationerna i länet och kräver en lagändring.

– Politikerna lovar en massa, men det händer inte ett smack. Uselt, säger Ann-Louise Magnusson som sitter i styrelsen för RBU, Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, i Västernorrland

Redan år 2000 satte regeringen som mål att landets alla badplatser skulle vara tillgängliga för alla till 2010. Men så blev det inte.

De flesta badplaster saknar nämligen handikappanpassade toaletter och ramper, som gör det möjligt för rullstolsburna att ta sig ner i vattnet. Det visar en enkätundersökning som Humana, ett personlig assistansföretag, genomfört. De flesta av länets badplatser får underkänt i undersökningen.

Det är bara en badplats i Kramfors, Sollefteå och Härnösand som är anpassat för besökande med funktionshinder, Flogstabadet, Risöbadet respektive Solebo. Något som bekymrar Ann-Louise Magnusson i RBU Västernorrland. Hon tycker inte att kommunerna prioriterar tillgängligheten på länets badplatser.

– Att bada borde vara en självklar rättighet för alla, även handikappade. Många funktionshindrade begränsas inte bara av sitt rörelsehinder utan även av den fysiska miljön. Men så behöver det inte vara, anser hon. Det krävs så lite för att göra badplatserna tillgängliga.

Särskilt kostsamt behöver det heller inte bli, menar hon. På många badplatser räcker det med en ramp, en ledstång och en badstol för att rullstolsburna ska kunna bada som alla andra.

– Men min känsla är att kommunerna försöker smita undan ansvaret. De lovar en massa, men det händer inte ett dyft. Vi har haft utbildningar med politiker i länet, men uppenbarligen talar vi för döva öron, konstaterar Ann-Louise Magnusson.

Hon tror att många kommuner gör tillgänglighetsarbetet för komplicerat.

– På de flesta badplatser räcker det med ett enkelt trädäck och träramp för att rörelsehindrade också ska kunna bada. Handikappfrågor glöms bort, när nya Himlabadet i Sundsvall invigdes för några år sedan fick vi tjata oss till en hiss så att även funktionshindrade skulle kunna ta sig upp i vattenrutschbanan, säger Ann-Louise.

Situationen för funktionshindrade i Västernorrland är inte sämre än på många andra håll i landet. På frågan om hur stor andel av de badplatser kommunen ansvarar för som är tillgängliga för personer som använder rullstol svarar hela 84 procent av alla tillfrågade att mindre än hälften av badplatserna är tillgängliga, i Humans enkät. 38 procent svarar att ingen av badplatserna som kommunen ansvarar för är tillgänglig och användbar.

– Vi vill med undersökningen skapa en debatt kring tillgänglighet för rörelsehindrade. Eftersom inget händer är enda möjligheten till förändring att det klassas som diskriminering, säger Jonatan Arenius på Humana.

Nu pågår ett arbete om en diskrimineringslagstiftning i regeringen.

– Eftersom inget händer tror vi att en ny lag är enda sättet att få kommunerna att vakna, menar Jonatan Arenius.

Humanas tillgänglighetsbarometer ska visa hur långt landets kommuner kommit i sin lagstadgade handikappanpassning. Härnösand, Kramfors och Sollefteå hamnar alla på den nedre halvan på listan.