Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsavtal högst på Obama-agenda

Annons

I nästa vecka besöker en sittande amerikansk president för första gången Stockholm. Förväntningarna på Barack Obamas historiska Sverigebesök är stora, frågan är om visiten resulterar i några realpolitiska framgångar.

Den fråga som står högst på agendan är frihandelsavtalet TTIP. Sverige ses här av USA som en viktig partner när det gäller att förmå resten av Europa att gå med på ett slutligt avtal, säger Erik Brattberg, statsvetare med inriktning på transatlantiska relationer vid Utrikespolitiska institutet. Men i stort kan vi förvänta oss ett "artighetsmöte" där svåra frågor som Guantánamolägret och NSA-övervakningen inte lär diskuteras närmare eller alls tas upp.

Även Afghanistan, klimatfrågan och Mellanöstern kommer sannolikt att diskuteras, även om mötet i stort ska ses som en artighetsvisit, enligt Brattberg.

En visit hos kung Carl Gustaf står också på agendan. Sannolikt blir det också en programpunkt om förnyelsebar energi - ett område som ligger Obama varmt om hjärtat, men där han ännu inte kommit särskilt långt på hemmaplan.

Mer läsning

Annons