Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handels: Vi är förbannande och trötta – rätt till heltid är ett måste

Heltid måste vara en rättighet, deltid ett eget val. Just nu är det för många i handeln som har för låga anställningskontrakt för att kunna ha ett drägligt liv och få en pension att leva på.

Vi är många unga som jobbar i handeln och de flesta av oss har en deltidsanställning. En vanlig situation för en ung handelsanställd är att man har en anställning på 50 procent. Det ger en lön, med ob-ersättning, på ungefär 16 000 kronor. Efter skatt är det en inkomst på 10 720 kronor.

Det här är en inkomst som få kan leva på och är inom gränsen för vad som kan kallas relativ fattigdom. Bor man hemma hos föräldrarna, saknar barn och bil är det en okej lön att leva på, men har man bostad att betala för samt barn att försörja, så är det för de flesta svårt att få vardagen att gå ihop med en så låg inkomst. Därför tvingas många att ha flera jobb.

Vi är många som jagar fler arbetstimmar, och måste alltid vara tillgängliga för arbetsgivaren. Vi är förbannade och trötta på denna situation. Rätt till heltid är ett måste om vi som jobbar i handeln ska ha en möjlighet till ett drägligt liv och en ljus framtid i handeln.

Det argument man ofta hör från arbetsgivarhåll är att det ”behövs fler huvuden”. Deras tanke är att vi ska vara många anställda som bara jobbar när det är som flest kunder i butiken. Att det alltid ska finnas någon som vill jobba mer och kan komma in med kort varsel när vi blir sjuka.

Hur arbetsgivarna ska kombinera ”fler huvud” med ökade krav på kunskap, kundvård och service för att konkurrera med näthandeln verkar de inte ha tänkt på. Hur ska arbetsgivarna få oss att stanna i företaget, växa med företaget och kunna erbjuda kunderna den bästa servicen och den högsta kunskapen om de produkter som säljs när vi inte har råd att leva på vår lön?

Handeln ska vara en bransch där man kan jobba och utvecklas och kunna tjäna ihop till en pension som går att leva på. Vi behöver rätt till heltid nu.

Handels avd 27 styrelse

genom Mathias Christensen

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel