Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln kräver slopad magnetremsa

/

Bedrägerier med så kallad skimning har ökat kraftigt de senaste åren, enligt Svensk Handel.
Nu kräver organisationen att magnetremsorna på korten slopas för att stoppa bedrägerierna.

Annons

När chipset på bankkortet används är transaktionen säker. Men för att inte tappa omsättning från butiker och restauranger, inte minst i utlandet, som inte har den nya tekniken så har korten också en gammaldags magnetremsa och därmed är de sårbara för till exempel skimning där bedragarna använder en falsk kortläsare. Senaste exemplen är leksaksbutikerna Toys R Us i Malmö och Stockholm där bedragarna använt trådlös utrustning.

– Det är som att sätta tre lås på ytterdörren och sedan lämna altandörren öppen. Vi har inte höjt säkerheten ett dugg. Det som har hänt i leksaksbutikerna är inte att de skimmat chipset, de har skimmat magnetremsorna på chipskorten, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel som kräver att magnetremsorna helt tas bort.

– Om vi frågade kunderna vad de vill ha så skulle säkert 70–80 procent svara att de vill ha ett kort med bara chips på. Sedan skulle de nog vilja ha ett särskilt kort med magnetremsa som de bevakar särskilt noga vid utlandsresor, säger han.

Bråket om säkerheten vid kortköp har pågått länge. Organisationen Svensk Handel och polisen har anklagat bankerna och de internationella kortföretagen för att vara för tröga när det gäller att införa den nya tekniken med datachips på betalkorten. Bankerna säger dock nej med hänvisning till kortföretagen.

– Vi vill gärna också ta bort magnetremsorna på korten men både Visas och Mastercards regler stipulerar att det måste finnas magnetspår på korten. De amerikanska bankerna motsätter sig också att magnetspåren tas bort och de har så här långt valt att inte övergå till den nya tekniken, säger Carl Renström, chef för Handelsbankens korttjänster och tillägger att kunder som drabbas av skimning alltid hålls skadelösa.

Enligt Svensk Handel har antalet fall av skimning ökat kraftigt det senaste året. Det är möjligt att det är så, men hur mycket den formen av bedrägeri har ökat är omöjligt att säga. I polisens kodsystem och därmed också hos Brottsförebyggande rådet (Brå) finns minst fyra olika koder som kan användas vid skimning: Automatmissbruk, kortbedrägeri, datorbedrägeri och bedrägeri med hjälp av internet.

Leif Petersson, statistiker på Brå, hävdar att dagens statistik över antalet skimningsbrott helt enkelt inte är tillförlitlig.

– Det är polisen som kodar och vi har inte koll på vad de använder för kod. Men på senare år har vi tydligt skrivit att vi vill ha skimning under datorbedrägerier.

Under 2007 anmäldes 11 956 datorbedrägerier. Hittills i år har preliminärt 16 632 brott i kategorin anmälts.

Mer läsning

Annons