Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handeln i Härnösand under stark press

Allt färre köper sällanköpsvaror i Härnösand. Handeln är under stark press från konkurrenter främst i Sundsvall.

Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Härnösands kommun.

Under perioden 2001-2006 har kommunens sällanköpshandel tappat marknadsandelar från 88 till 70 procent.

Omsättningen i butikerna har trots det ökat tack vara den starka konsumtionsutvecklingen under perioden. På sikt kommer dock vidareutvecklingen av bland annat Birsta innebära ytterligare minskade marknadsandelar och även fallande försäljning.

Härnösand har i dag en stadskärna med behov av omfattande upprustning och omorganisation. Undersökningen visar också att det inte finns någon tydlig plats för mer volym- och lågprisorienterad handel. Östra Bondsjögatan bedöms vara ett utmärkt läge för att utveckla det senare.

Inriktningen ska huvudsakligen vara att skapa ett komplement till centrum även om sortimenten kommer överlappa varandra vad gäller hemelektronik och sport.

Marknadsanalysen ger inget stöd för att det skulle finnas utrymme för ytterligare handel i området utanför Östra Bondsjögatan.

- Det vore också olyckligt att på så vis luckra upp den rekommenderade strukturen med två huvuddestinationer för handeln, centrum respektive Östra Bondsjögatan/Coop, konstaterar undersökningen.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60