Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handeln firar gyllene jul

Trots industrins bistra tider är det julkul och full rusch i handeln.

Mellandagsrean ger gyllene tider, öppna plånböcker - och en egen högtid för stölder.

Det ser väldigt bra ut. Man spenderar friskt och det är onekligen tvära kast, som en rekyl från det svaga förra året, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns Utredningsinstitut (HUI).

För även om det kan tyckas ostadigt med industrivarsel och sänkt svensk ekonomi har konsumenterna fått tillräcklig mycket pengar för att våga shoppa loss nu.

Skattesänkningar och låga räntor har frigjort pengar, så även om industridelen går svagt eldas det på i detaljhandeln, och det är bra för ekonomin, säger Jonas Arnberg.

HUI mäter bara handeln månadsvis så ännu finns inga totalsiffror för hur bra det går för olika varor i decemberhandeln. Enligt prognoserna spåddes försäljningen av kläder gå upp med 2-3 procent och skor med 15-20 procent, branscher som säkert puffats på av kylan och snön.

Rusning efter elektronik

I mellandagarna är det dock främst annat på topp. Dyrgriparna, de mest begärliga att hämta hem till goda priser, är elektroniska och den branschen går allra bäst just nu.

Vi har haft en riktig rivstart i år och ser ett uppdämt shoppingsug. Den största rusningen är på tv-apparater, bärbara datorer, digitalkameror och spelkonsoler, säger Sara Widman, informationsansvarig på Siba.

Prissänkningarna kan ligga på runt 20 procent. Av tradition är det också högtid för vitvaror, kylskåp och andra lite dyrare större köksprylar hos elektronikkedjorna.

Det är återkommande, kunder känner till att det blir mellandagsrea och väntar med sådana större inköp tills nu, säger Sara Widman.

Ficktjuvar i farten

Som tradition skickar handeln även ett varningsord om att passa plånboken noga i den ystra mellandagsrean. Även ficktjuvarna är ute efter shopparnas pengar.

Det är väldigt mycket stölder just i julhandeln. Det är mycket folk ute och mycket pengar i omlopp. Vi uppmanar så många som möjligt att betala med kort så kontanthanteringen blir mindre, säger Margareta Ternell, pressansvarig på Svensk Handel.