Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill minska drickandet på Modos matcher

/

Det sups för mycket under Modos matcher i Fjällräven Center.

Örnsköldsvikspolitikern Roger Burland (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, reagerar starkt efter lördagens match mellan Modo och AIK.

Annons

– Mitt tolvåriga barnbarn ska inte behöva konfronteras med personer som går till puben under pågående match och sedan kommer tillbaka märkbart påverkade av alkohol, säger han.

Roger Burland är medveten om att frågan är mycket känslig. Men han valde ändå att ta upp den till diskussion i samband med IOGT/NTO:s årliga träff på måndagen med politiker från kommuner, landstinget och riksdagsmän.

Enligt IOGT/NTO ökar konsumtionen av alkohol. Statistiken dras upp av bland annat försäljningen av alkohol i samband med offentliga tillställningar. Hos nykterhetsrörelsen finns det ett effektivt botemedel: Höjda skatter.

– Vi vet att det drar ner konsumtionen och därför kräver vi en höjning alkoholskatten så att vi återställer den till 1995 års nivå, säger, Per Leimar politisk sekreterare hos IOGT/NTO. Tidigare arbetade Per på systembolaget som alkoholpolitisk expert.

Frågan om alkoholservering under Modos matcher är förstås superkänslig. För Modos del handlar det om viktiga ínkomster.

Roger Burland berättar att det i samband med arenans tillkomst upprättades ett avtal mellan kommunen och Modo när det gäller servering av alkohol.

– Det bygger på ett slags "Gentlemens agreement", så länge Modo sköter sig så har det rullat på. Men nu tycker jag att det har gått för långt, säger Roger Burland som presenterar två förslag till åtgärder.

– Under pågående match tycker jag att pubarna ska hållas stängda och öppnas under periodpausen. Dessutom borde det finnas en pub där det inte serveras alkohol, dit jag kan gå med min son, säger han.

– Ungdomar ska inte behöva vistas i en miljö med vuxna som är berusade, de borde istället vara goda föredömen, säger Burland som vill att frågan lyft upp i Ö-viks kommunledning.

IOGT/NTO varnar för ett tidigt ungdomsdrickande som också kan resultera i fysiska problem senare i livet. I en forskningsrapport som IOGT-NTO gjort tillsammans med Svenska Läkarsällskapet har man hittat samband mellan tidigt drickande och cancer senare i livet.

Forskarna ser bland annat att risken ökar även för bröstcancer hos kvinnor.

– Jag är orolig för våra unga tjejer. De syns inte längre på stan och när vi kommer i kontakt med dem behöver de vård. Det ordnas en massa privata fester som kommuniceras via sociala medier där vi inte har någon insyn. Vi tror att det förekommer farliga droger i den miljön, säger Ann-Christine Myrgren (S) ordförande i socialnämnden.

Mer läsning

Annons