Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill inte sluta spela

/

Jesper Parnevik är en de första svenska golfspelarna som slog igenom internationellt. Trots ständiga ryggbesvär vill det modeintresserade golfproffset inte sluta spela. Inte än.

Annons

Jesper Parnevik känns lätt igen på sin uppvikta skärm på golfkepsen och har setts av miljontals tv-tittare världen över. Ingivelsen till denna ovanliga, och på sin tid djärva, kläddetalj har med uppväxten i det solfattiga Sverige att göra.

– Jag var blek i ansiktet och ville få lite solbränna när jag tränade utomlands om vintrarna. Så jag vek upp skärmen. Men sedan två år tillbaka har jag den nedvikt, det blev för jobbigt för ögonen.

Modeintresset spänner långt vidare än huvudbonaden. Under mitten av 90-talet tyckte han att golfmodet var trist, att färgerna var tråkiga. Så han och modedesignern Johan Lindeberg tog fram en ny stil. Modet med de bjärta färgerna väckte stort uppseende internationellt.

– Många höjde på ögonbrynen, men så småningom följde många efter.

Varken detta eller golfkarriären hade blivit av om inte pappa, artisten Bo Parnevik, hade greener och bunkrar på tomten, så nioårige Jesper kunde lära sig spelet tidigt. Men trots att unge Jesper tyckte om denna tålamodsprövande sport, hade tanken på en proffskarriär aldrig föresvävat honom. Förrän i 21-årsåldern. I samband med VM i Venezuela erbjöd Volvo honom att bli proffs.

– Jag tackade ja direkt.

Det har han inte haft anledning att ångra. Motgångarna – som en snöplig andraplats i British open 1997 – brukar han skaka av sig efter ett par dagar. Framgångarna – som Scottish open 1993 – har renderat omkring 100 miljoner kronor i prispengar. Vilket har gett honom möjlighet att satsa på bland annat kläd-, hotell-, och läkemedelsprojekt.

– Golfen har tagit mig runt om i världen. Utan golf hade mitt liv sett helt annorlunda ut. Jag hade antagligen bott kvar i Sverige, skottat snö i dag, skrivit någon bok, eller jobbat som dataprogrammerare – jag var intresserad av matematik och är fascinerad av logiska problem.

Trots framgångarna har livet som golfproffs en baksida. Ryggen. Efter flera års besvär har en undersökning visat att en kota i ryggen har spruckit i tre delar. Men trots att han fick avbryta en tävling vill golfstjärnan inte ge upp karriären.

– Jag vill gärna ha en säsong utan skador innan jag lägger av, men att resa så mycket som jag har gjort de senaste 24 åren, åtminstone 200 resdagar per år, kan bli lite långrandigt. Men drivet finns kvar och trots alla skador vill jag inte lägga ner golfen. Inte i dag i alla fall.

Annons