Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han växte upp utanför Ö-vik – prisades vid Grammygalan inatt

Mattias Bylund, som delvis är uppvuxen i Ultrå utanför Örnsköldsvik, fick natten mot tisdagen en Grammy för att han bidragit till Taylor Swifts album. Och hans musikaliska bana har präglats av uppväxten i Örnsköldsvik.
– Musikhuset i Örnsköldsvik gav mig en spark in i musikvärlden, säger han till Allehanda.

Mattias Bylund har gjort stråkarrangemangen på Taylor Swifts album "1989", som prisades med tre Grammys på den prestigefyllda Grammygalan i Los Angeles: Årets album, bästa pop-album och bästa video. Mattias Bylund är född i Rönninge i Salems kommun och bor numera i Göteborg. Men under tonåren bodde han i Ultrå utanför Örnsköldsvik, och senare studerade han musik på Mellansels folkhögskola.

– Själva överraskningen kom när nomineringarna kom och det visade sig att i kategorin "Album of the year" nomineras även tekniker arrangörer och producenter, så jag satt där och helt plötsligt stod mitt namn med både på Taylor Swifts och The Weeknds, så då var jag nominerad till två utav fem nominerade skivorna. Och att Taylor Swifts album vann nu, det är ju fantastiskt, säger Mattias Bylund till Allehanda, på telefon från galans efterfest.

Mattias Bylund var på plats på Grammygalan i Los Angeles.

– Det var första gången jag var nominerad, så jag tänkte att jag åker hit och upplever hela grejen. Jag har verkligen haft en underbar helg här. Showen var ju fantastisk med många stora favoriter som Stevie Wonder, Lionel Ritchie, Eagles och Lady Gaga.

Mattias Bylund gick i högstadiet på Husumskolan och på Nolaskolan i gymnasiet, dessutom har han läst på Mellansels folkhögskola. Och uppväxten i Örnsköldsvik har präglat hans musikaliska bana.

– Min pappa är från Ultrå, han var violinist och spelade på alla Abba-skivor. Det var hans fiolspel som gjorde att jag började med stråkarrangering. Min mamma är pensionerad kantor och bor kvar i Örnsköldsvik. Det var mycket Ö-vik under uppväxten.

Mattias Bylund minns särskilt hur han och bandet Mårtens hjältar spelade i Örnsköldsvik under åren runt 1989 till 1995.

– Att spela rock med bandet Mårtens hjältar på 90-talet gjorde att jag verkligen har hittat in i att skriva stråkarrangemang.

Han hyllar också Musikhuset i staden, där det bland annat fanns replokaler och arrangerades musiktävlingar.

– Rockfeelingen vi hade på Musikhuset under Lasse Dahlqvists glada dagar på 90-talet, den har verkligen lagt grunden till att vilja fortsätta göra musik för mig, säger han till Allehanda.

■■ Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.