Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han skulle hämta ut paket – blåstes på 4 000 kronor

Mannen trodde att han var på väg att lösa ut ett paket.
I själva verket höll han på att bli blåst på 4 000 kronor.
– Jag är jävulskt förbannad, säger den lurade Örnsköldsviksbon.

Det hände för ett par veckor sedan – innan media hade basunerat ut varningar – att mannen fick ett mejl om att han hade ett paket att hämta ut.

– Inga konstigheter med det, jag brukar få avier från Postnord, säger mannen.

Han fortsatte sin lunchrast på hemmaplan med att öppna mejlet och läsa sig till hur han skulle gå framåt med knapptryckningar.

– Inte funderade jag så mycket på att det kom ett mejl om paket. Jag tänkte att det kanske berodde på att de inte kunde dela ut paketet, av någon anledning.

För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Han fortsatte att följa anvisningarna på skärmen. Men när det skulle till att hämta en fraktsedel så ville det sig inte längre.

– I stället skrev jag ut själva mejlet och åkte för att hämta ut paketet. Jag var säker på att de skulle kunna hjälpa mig bara jag hade med mig den rätta koden.

Men det fanns inget paket att hämta ut, visade det sig.

– Vad fan var det där? tänkte jag då. Det kändes inte alls bra. Jag anade att det var något skumt på gång.

När mannen kom hem upptäckte han att datorn hade startats om och att allt inte stod till som han hade hoppats och trott.

– Jag såg snabbt att det hade hänt nånting med en massa filer. Det var omöjligt att öppna faktureringen och bokföringen på grund av att de hade blivit krypterade. Det var likadant med bilder och PDF:er.

För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Men mannen fick också tips om hur han kunde få allting tillbaka. det var bara att åter följa anvisningar på skärmen; steg för steg.

– Den här dyngan har kostat mig säkert 40-50 timmar i onödigt arbete.

Plus 4 000 kronor; för när mannen hade arbetat sig fram i sin vilja att återställa de krypterade filerna så kom det snart upp att det skulle kosta honom just 4 000 för att det skulle kunna ske.

– Det var bara att betala, jag såg inte att det fanns någon annan utväg.

Men det var inte heller så bara.

– Jag tvingades öppna ett bankkonto på nätet för att kunna växla till mig bitcoins och betala med den valutan. Man får lära sig mycket nytt.

Läs också: Polisen: Viruset låser privata foton

Till slut kom mannen till en länk som gav honom det förlorade tillbaka.

– Till 95 procent återställdes det jag hade haft. Det resterande har jag lyckats laga själv.

Några dagar efter dataintrånget vände sig mannen med en anmälan till polisen.

– Jag är rätt säker på att anmälan inte kommer att leda till något, men man kan ju hoppas. Det är för jävligt hur utstuderade en del kan vara.