Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sitter i styrelsen för ett kenyanskt fängelse

/

Hans-Göran Björk från Hoppets Stjärna som numera sitter i styrelsen på Shimo La Tewa- fängelset i kenyanska Mombasa.

Annons

När fick du förfrågan om att sitta i styrelsen?
– När vi var i Kenya i oktober träffade vi den nya fängelsedirektören som frågade om jag kunde tänka mig att sitta med i styrelsen. Anledningen var att de hade problem att få Exit- programmet att fungera.
Vad är Exit- programmet?
– Det är ett projekt där vi hjälper frigivna fångar att anpassa sig till samhället. De som sitter i det här fängelset, som är Kenyas största, har ofta suttit mellan fem och femton år. De behöver ett skyddsnät när de kommer ut för att förhindra att de återgår till destruktiva miljöer.
Vad var det som inte fungerade?
– Hittills har man endast frågat fången hur den kan tänkas vilja försörja sig när den kommer ut. Har en fånge exempelvis arbetat på snickeriet i fängelset kanske den vill starta eget inom detta. Då har fängelset försett fågen med en verktygslåda, medan man inte guidat den vad som krävs rent administrativt för att starta ett företag.
– Risken är att samma fånge åker in för bokföringsbrott. I Kenya blir 80 procent av fångarna återfallsförbrytare.
Vad kommer att hända nu?
– På torsdag nästa vecka åker jag till Nairobi för att träffa bland andra Svenska ambassaden och SIDA, för en återrapportering från vårt styrelsemöte och vad vi nu tänker göra. Vi hoppas naturligtvis att SIDA kan vara med, men vi söker också sponsorer för detta både av företag i Sverige och i Kenya.
Varför?
– Att minska brottsligheten i landet gynnar oss alla. Det blir säkrare att investera och den kenyanska staten sparar pengar. Min förhoppning är att det ska bli ett nationellt program.

Mer läsning

Annons