Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han mår inte speciellt bra"

Utsatthet och ovisshet präglar Willson Phiris nya tillvaro i Zimbabwe. För att överhuvudtaget ta sig in i landet tvingades han muta sig genom gränskontrollen.

- Han mår inte speciellt bra, säger flickvännen Lisa Hamrin.

Fyra svenska säkerhetspoliser eskorterade den före detta Härnösandsbon och danskändisen Willson Phiri till sitt gamla hemland Zimbabwe, dit han avvisats.

Han har tidigare varit aktiv i landets motståndsrörelse och var innan avresan orolig för hur han skulle tas emot i gränskontrollen. Den lokala polisen krävde mutor för att inte kalla på chefen innan han släpptes in.

På andra sidan gränsen möttes Willson Phiri av sin familj. Han bor nu tillsammans med sin mor i ghettot långt utanför huvudstaden.

- Det är väldigt svårt när man varit borta från sitt eget land i fyra år och sedan kommer tillbaka och så är allt förstört, säger Lisa Hamrin.

Så fort som möjligt hoppas Willson Phiri kunna återvända till Sverige genom att söka asyl på grund av familjeanknytning. Men när det kan ske är oklart.

Hon och Willson Phiri är väldigt tacksamma för alla som engagerade sig för att han skulle få stanna i Sverige. Även om det inte hjälpte.

Läs tidigare artiklar:
[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/23190]Många vill låta Willson Phiri stanna[/url]


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67