Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han JK-anmäler Landstinget

Landstinget vägrar, försäkringskassan betalar inte, Socialstyrelsen blundar och EU håller Sverige om ryggen.

Annons

– Ren banditverksamhet, säger Ulf Bittner som strider för rätten att behandlas i ett annat EU-land.

Hans eget fall handlar om tre resor till Tyskland och England 2008 och 2009. På en privat klinik i Hamburg tog man bort några tänder samt död vävnad i käkbenet,

Behandlingen inklusive resor och uppehälle har kostat uppåt 150 000 kronor. Om pengarna strider han nu mot försäkringskassan i tre olika fall i förvaltningsrätten i Härnösand.

Samtidigt slåss han mot landstinget i Västernorrland och nyligen anmälde han dem justitiekanslern, JK, med krav på brottsutredning och åtal för att man medvetet hindrar patienter och struntar i att informera om rättigheten till vård utomlands inom EU/EES.

– Viktigast är inte jag själv, utan vilka rättigheter vi har som medborgare. Och det är inskränkarna av rättigheter som ska visa att de har stöd i EU-rätten. Det kan de inte.

En avgörande utgångspunkt är artiklarna 49 och 50 i EU:s grundfördrag. Där fastslås fri rörlighet som täcker även sjukvårdstjänster och patienter. En svensk medborgare kan enligt den principen behandlas i vilket EU-land som helst på hemlandets bekostnad, eller EES-land för den delen, det går lika bra i Trondheim i Norge som i Helsingfors, London eller Milano.

Sverige har förbundit sig att följa EU-domstolens utslag. Ändå fungerar det inte i praktiken och det upprör många.

– Min personliga uppfattning är att de mörkar för att spara pengar. Men de kommer att få krypa till korset och betala, säger Ulf Bittner.

Någon "lex Bittner" som ger eko över Europa är han inte ute efter. Han kräver bara rättvisa enligt EU:s rättighetsstadga som Sverige har förbundit sig att följa.

– Hur mycket betalar vi inte till EU varje år och till försäkringskassan? Kalla det "lex staten" istället. Det här är deras ansvar.