Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han jagar släktband via dna – snart kommer boken om svenskarnas fäder under 11 000 år

Han släktforskar på heltid. Snart kommer hans bok om svenskarnas ursprung. Han spårar Martina Haags härkomst i tv. Peter Sjölund i Härnösand har många järn i elden i en allt hetare bransch.

Annons

Han är till hälften ångermanlänning, till 25 procent från Leksand, 20 procent från Medelpad och i mindre bitar bland annat från Riga och Tyskland. Det är sådant man kan veta med hjälp av sina arvsanlag.

I dag har Peter Sjölund som bor i Åm, Älandsbro, lämnat sitt gamla jobb och sysslar med genetisk släktforskning på heltid.

– Vi jobbar med ett lab i Texas. Vi tar fram webb-program så man kan tolka och hantera resultaten. Vi ger personlig rådgivning, förklarar han företagsidén i korthet.

Läs mer: Kramforsmonter gjorde succé i Umeå – häxorna lockar turister

Mycket konkret handlar det om att skrapa med en tops på insidan av kinden. Provet skickas sedan till Texas där personens unika dna kartläggs och matchas mot ett arkiv med omkring en miljon andra människor.

Peter Sjölund själv hittade på så sätt 780 personer som han är släkt med – och nya släktingar fortsätter droppa in.

– Mest spännande är den manliga y-kromosomen. Den kan vi följa till Afrika för 100.000 år sedan. Nyttan av det här är inte bara egen släktforskning utan forskning om hela mänsklighetens historia, förklarar han.

Läs mer: Petter från Härnösand och hans barnbarnsbarn i Kanada blir tv-film

En bokutgivning i höst tar upp just den längre tråden. Peter Sjölund och Karin Bojs kommer då ut med "Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren".

Karin Bojs är vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter och belönades i fjol med det prestigefyllda Augustpriset för fackboken "Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren".

Topsning av dna och kyrkoböcker. Metoderna kompletterar varandra, menar Peter Sjölund som driver eget företag i släktforskning.

Peter Sjölund har också ett finger med i tv-serien "Vem tror du att du är". I avsnitt två inom kort har han kartlagt författaren Martina Haags genetiska arv. Vad han hittat? Nä, här är det hysch-hysch.

Dna-släktforskning kan ställas mot det traditionella grävandet i arkiv bland kyrkoböcker, skattelängder, landskapshandlingar och annat. Peter Sjölund ser ingen motsättning alls.

– Tvärtom. Dna är ganska ointressant om vi inte har böckerna. Dna är ett sätt att verifiera att det som står i böckerna är sant, säger han.

Läs mer: Så avslöjades bröderna Bures bluff mot kungen

Symboliskt fotograferar vi Peter Sjölund med tops och provrör bland landsarkivets hyllor i Härnösand. Metoderna går hand i hand.

Landsarkivarien Kenneth Hänström släpper in oss, håller ett vakande öga och har inget att invända mot släktforskning via dna.

– Eftersom det är vetenskapligt har jag inget problem. Det är värre om det vore seanser och sånt inblandat.

– Dessutom kan man hitta fel i böckerna. Det är trots allt människor som skriver in informationen, säger Kenneth Hänström.