Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har mängder av idéer – så ska Höga kustens turism blomstra

Satsningen på att utöka natur- och äventyrsturismen i Höga kusten går vidare.
Friluftsbyns ägare Jerry Engström har massor av framtida planer.
Bland annat vill han bygga ut toppstugan på Skuleberget.

– Då handlar det om att bygga framåt mot branten och slalombacken, en altan där 50–60 personer skulle kunna rymmas och serveras, säger Jerry Engström.

Tanken är att framöver lämna in en bygglovsansökan. En utbyggnad går att göras utan att försämra naturmiljön eller möjligheterna till skidåkning, poängterar han.

Mer utrymme behövs för han vill, förutom att satsa på äventyr och natur, även utveckla det lokala köket. Samarbeta med livsmedelsproducenter från Höga kusten och erbjuda "Höga-kustenköket" till besökare som vill äta mat med lokal tradition.

Från och med nästa sommar tar Jerry Engström också själv över driften av Rövarbyn som då ska få en delvis annan inriktning.

– Verksamheten ska bli mer inriktad på friluftsliv för barn, lite scouting och Mulle, fast med en modernare twist som Wild Kids.

De nuvarande arrendatorerna på Rövarbyn ska istället flytta sin lekverksamhet till Kustladan, berättar Jerry Engström.

På sikt vill han också inreda övervåningen på logen vid Rövarbyn för att kunna ha event som bröllop där.

Han ser också gärna ett utökat samarbete med DBTK om att förvandla övervåningen av Bygdegården till något som lockar folk, exempelvis till ett vandrarhem. Redan nu finns ju stugor av olika standard och campingplatsen. Och Jerry Engström äger nu allt på platsen utom ett par stugor längre bort på området och just Bygdegården som han i stället ibland hyr.

Till sommaren ska de nio små stugorna som byggs i gamla labyrinten stå färdiga. Då finns boendemöjligheter för 100 personer finnas vid byn. Här byggs det också för toaletter och duschar till stugorna liksom konferensrum. Tanken är också att anläggningen ska få fullständiga rättigheter längre fram.

Många av besökarna utgörs av grupper och företag som även vill kunna ha trevligt kvällstid.

– Jag ska även utveckla paddlingsturismen då vi har paddelvatten i världsklass. Planerna är att skapa en kajakled som komplement till Höga Kustenleden. Namnet blir Höga Kusten Bandet och kommer gå från Veåsand i Docksta via Mjältön, Ulvön, Trysunda och Grisslan fram till Örnsköldsvik. Där finns service och lagom långa etapper.

I dagarna påbörjades också ett arbete med att utöka ledsystemet. Bland annat vill han ha en vandringsled direkt från stugbyn upp till toppstugan och en vandringsled på skrå från Friluftsbyn fram mot Naturum och Via Ferrata.

– Sedan ser jag gärna vandringsleder ner mot Docksta dit man kan gå och köpa lokala produkter. Jag tror på att olika aktörer sak samarbeta.

Ett sådant exempel är att han gärna vill dra i gång verksamhet med nybildade Högakustenturer, som ska bedriva båttrafik ut till Mjältön och erbjuda sådant som fågelskådning och sälsafari i Höga kusten.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.