Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bygger ny småbåtshamn

Nicklas Nybergs planer på ett jättebygge vid Folkets Park har tagit ett steg framåt.
Begäran om en ändring av detaljplanen är inlämnad till kommunen.
Samtidigt vill Nyberg bygga en småbåtshamn med plats för 40 båtar.

Vi har flera gånger berättat om det spektakulära hus (Solsidan) Nicklas Nyberg tänker bygga vid Folkets Park i Örnsköldsvik.

Om inte fysiskt men ändå i en form av anslutning till huset planerar han att bygga en småbåtshamn i Örnsköldsviksfjärden, till en kostnad av ungefär 5 miljoner kronor.

Hamnen ska ligga framför parkeringsplatsen mellan fastigheterna där MacGregor och Posten har sina lokaler på Sjögatan.

– Man kommer att kunna se hamnen från sin balkong i huset, säger Nyberg.

En småbåtshamn kopplad till ett hus på en höjd en bra bit därifrån är väl annars ingenting man direkt tänker på...?

– För många ersätter det nya boendet en sommarstuga och vi räknar med att ungefär hälften av lägenhetsinnehavarna kommer att ha båt.

– Boendet kommer att bygga mycket på gemenskap, bland annat genom terrassen på sextonde våningen. Småbåtshamnen spinner vidare på det.

Planen är att bygga för 40 båtplatser. Det vill säga räcker de till något mer än hälften av lägenheterna, som planeras bli 74.

Om nu inte 40 lägenhetsinnehavare har båt, vad gör du då?

– Det blir inga problem. Blir det platser över hyr vi ut dem. Båtplatser centralt är attraktiva och vi ha ju väldigt mycket hyresgäster i området.

Ursprungstanken var att bygga pirar av sprängmassorna från bygget av garaget inne i berget, under Solsidan. Men nu blir det inte så.

– Det är lite komplicerat miljömässigt att använda sprängmassor i vattnet, så nu blir det rejäla flytbryggor i stället, säger Nicklas Nyberg.

Sprängmassorna kommer ändå att "återanvändas". Nicklas Nyberg tänker söka tillstånd att lägga ut dem mot vattenlinjen, för att snygga upp strandremsan i området.

Nyberg har ansökt om två olika detaljplaneändringar, en för att kunna bygga Solsidan, den andra för småbåtshamnen.

Exakt hur lång tid det tar innan detaljplanen är klar går inte att säga, men planen är att husbygget ska starta i mars 2016.

Beräknad byggtid är ett och ett halvt år.

– Bygget av småbåtshamnen kommer att följa husbygget, säger Nyberg.

Sommaren 2018 skulle därmed småbåtshamnen möjligen kunna tas i bruk.