Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bryter tystnadsplikten efter 122 år – om Pelle Molin och hans konst

Varje år firas Pelle Molin med en festlighet vid minnesstenen i Tjäll utanför Sollefteå. Årets talare är Martin Fahlén, som lovat avslöja en gammal hemlighet och bryta tystnaden efter 122 år.

Martin Fahlén, från Kungälv, är sonson till Hugo Fahlén som föddes på Tjälls gård och var nära vän, granne och lekkamrat med Pelle Molin i hans ungdom. Pelle Molin (1864-1896) växte i sin tur upp till att bli en förnämlig Norrlandsskildrare och en av de första som introducerade vildmarksromantiken som genre, framför allt med novellsamlingen "Ådalens Poesi".

Men han var också en konstnär som förfärdigade utmärkta naturmålningar av bland annat Nämforsen i Näsåker. Så här skriver Gustaf af Geijerstam om honom:

"Han var en fjällman till hela sitt väsen, och han kände i hela sitt liv lockelsen av den trolldom, med vilken vildmarken fängslar de stora skaldenaturer, vilka fötts i fjällen och för vilka det är lika omöjligt att finna sig till rätta i civilisationens förhållanden, som det är omöjligt att trivas i en zoologisk trädgårds konstgjorda sjöar."

Årets talare vid stenen i Tjäll, den 8 juli, blir Martin Fahlén från Kungälv. Han är sonson till Hugo Fahlén, som föddes på Tjälls gård och var granne, lekkamrat och vän med Pelle Molin.

Martin Fahlén är en pensionerad läkare, forskare och författare med stort konstintresse. Han är docent inom invärtesmedicin, och med ett brett naturintresse har han författat böcker och skrifter inom medicin, konst och geologi. Han kommer att berätta om sina tidiga minnen av Pelle Molins konst vid besök hos sin farmor Anna Fahlén på Hullsta Gård i Sollefteå samt berätta hur man kan kombinera Molins texter med hans måleri för att kunna följa honom så tätt som möjligt i spåren.

Han kommer även att ge inblickar i forsmåleriets historia där Molins målningar ingår och kan belysas ytterligare.

– Jag har ägnat mig åt att kombinera hans texter med hans målningar och är hela tiden medveten om vad Paul Valery sagt: Man ska alltid be om ursäkt om man vågar prata om konst. Just därför ber jag inte om ursäkt utan låter Pelle själv säga så mycket som möjligt och placerar honom försiktigt i ett historiskt sammanhang vad gäller målningar av landskap, särskilt forsmåleri, berättar Martin Fahlén.

Årets Pelle Molin-pristagare, som varje år delas ut till en speciellt förtjänt ångermanlänning, avslöjas vid ett senare tillfälle.

* * *

Läs också: Den odemokratiska staden - om urban diktatur och byn som fostrade en statsminister

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida