Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är en av Ångermanlands största idrottare genom tiderna: "Synd att sporten inte får samma uppmärksamhet som i Kanada"

Sett till meritlistan är Niklas Edin en av de största idrottarna från Ångermanland genom tiderna.
– Synd att curling inte får samma uppmärksamhet i Sverige som i Kanada. Där finns 1,5 miljoner spelare mot hockeyns 650 000.
Niklas Edin satte ihop ett nytt lag efter OS 2014. Nu är det full fokus på Sydkorea om två år. Där är det bara guld som gäller.

Niklas Edin, som bor i Karlstad sedan åtta år tillbaka, hälsade nyligen på sin familj i Sidensjö. Han får inte chans till det så ofta eftersom laget är ute och tävlar nio månader under ett år.

30-årige Niklas Edin är den mest framgångsrika europeiska skippern i historien med sex mästerskapsguld. Guld från olympiska spelen saknas. Fyra 2010 i Vancouver och brons i Sotji 2014.

Han var 14 år när han inledde sin enastående karriär i Örnsköldsviks Curlingklubb.

Kunde du drömma om att du skulle få en sådan här karriär?

– Det är såklart att man hoppades. Jag minns att ett av mina första mål var att bli världsmästare. Fem år senare vann vi junior-VM. Och det var då jag förstod att det kunde bli något stort. Som junior började jag spela på heltid och när jag gjorde det var det stora målet att bli professionell.

Örnsköldsviks Curlingklubb har nu bara 40 medlemmar och tre serielag.

– Det är många klubbar på de mindre orterna som gått åt det hållet. Svårt att veta vad man ska göra. Jag tror att förbundet behöver gå in lite mer på distrikts- och klubbnivå och försöka stötta upp. Jag tror att det är svårt i en liten klubb där det är mycket ideellt arbete att få nya medlemmar, ordna juniortränare med mera.

Niklas Edins pappa Börje är ordförande i Örnsköldsviks Curlingklubb som bildades 1952.

– Han säger att det är ett hästjobb att driva klubben. Och så länge klubben inte har juniorverksamhet är det kanske inte intressant för kommunen att gå in med stöttning.

Är du rädd för att klubben ska dö?

– Ja, fortsätter det som nu kommer den väl att göra det. Det är mer en tidsfråga. Det går inte runt ekonomiskt. Och det är extremt tråkigt att höra.

Varför ska ungdomar i Örnsköldsvik börja med curling?

– Jag tycker att det är en av de mest sociala sporterna. Det är väl mycket det som gör att jag fortfarande tycker det är så roligt. Dels alla resor där man träffar mycket folk och det finns inte alls konkurrenssituation under tävlingarna. Det är väldigt bra sammanhållning.

I Sverige finns cirka 5 000 registrerade curlingspelare.

Niklas Edin kom i valet och kvalet efter OS 2014. Han hade spelat i sex år med laget som hade satsat hårdare än något annat curlinglag gjort innan. Lagt ner oerhört många timmar på curling- och fysträning. Men även teoretiskt och mentalt som inte många hade jobbat med innan.

– Skulle jag fortsätta ville jag ha ett gäng som jag verkligen trodde på. Jag tyckte att vi hade kommit så långt som vi kunde med förra laget. Då ville jag söka nytt och få en nytändning för mig själv också. För jag kände att jag började bli lite mätt.

Niklas Edin frågade sex år yngre Oskar Eriksson som hade varit reserv i Edins gamla lag. Edin beskriver Eriksson som väldigt talangfull och ambitiös. Och han tänker på lite annat sätt än de övriga i det gamla laget.

– Oskar är en riktig vinnarskalle. Det blir mer attityd på banan.

Christoffer Sundgren och Kristian Lindström från Erikssons lag ville också satsa helhjärtat mot kommande OS i Sydkorea 2018. Sveriges Olympiska Kommitté hade tre möten sommaren 2014 med sportchefen Glenn Östh som tyckte att det var en spännande satsning.

– Men han vill avvakta och se om vi skulle få resultat. Direkt började vi med att vinna EM efter 11–0 i matcher som bara hade hänt en gång förut. Sedan vann vi VM också och då stod det klart att vi var ett lag att satsa på.

Laget har inga stora sponsorer. Killarna står och faller med SOK:s stöttning. De får skattefria stipendier. 120 herrar på vintersidan får stöttning.

Har det kommit in mer prispengar i sporten?

– Ja, lite grann. Framför allt i Grand Slam serien försöker man utöka. Förut var det fyra Grand Slams, men nu är det sju. Han som vann OS 2010, Kevin Martin, har vunnit 18 Slams och det är flest i alla sporter.

Kevin Martin har tagit över PR-sidan för Grand Slam och därför har man kunnat få in mer pengar. Nu är det stora TV-sändningar. Det brukar vara minst en halv miljon tittare på varje match.

– När vi träffade NHL-stjärnorna från Kanada under OS senast var det många som hade kollat på curling. De visste mer hur det hade gått för oss i curlingen än till exempel jag visste hur det hade gått för alla svenskarna i deras NHL-lag. Även om jag är intresserad är det svårt att följa alla 75-80 svenskar som är i NHL.

– Curling är väldigt stort på TV där borta, medan det fortfarande är väldigt litet i Sverige och det är egentligen bara under OS som det syns någonting på TV. Curlingen är en nationalsport i Kanada. Medialt är det bara hockey som är större än curling på TV. Curlingen brukar lockar upp emot en miljon tittare. Och det är nästan alltid fullsatt på läktarna.

Säsongen är nästan nio månader lång. Det är tävlingar tre av fyra helger. Niklas Edins lag befinner sig mest i Kanada.

– Jag blir aldrig trött att tävla. Jag skulle kunna tävla varje helg. I år reser vi 170 dagar på en säsong som är ungefär 230-240 dagar. Det är väldigt få sporter som har så många resdagar och tävlingsdagar. Matcherna är tre timmar långa och vi kan ha tre per dag.

Niklas Edin berättar att laget blir som en familj.

Blir ni aldrig trötta på varandra?

– Förut kunde man bli det. Jag var lite mer tävlingsinriktad tidigare. Det var viktigare att vinna. Nu tycker jag att det är viktigare att vi spelar bra och att man har kul. Då kommer oftast framgångarna också.

Hur mycket har du utvecklats spelmässigt under de senaste åren?

– Ganska mycket. Under SM frågade min gamla lagkamrat Sebastian Kraupp hur det var med skadorna. Jag hade ganska mycket skadeproblem under sista åren med mitt förra lag. Jag har klarat mig bra från skador nu. Jag har inte fått tillbaka diskbråck (opererats två gånger) eller meniskproblem.

Niklas Edin har kunnat träna mer under det senaste ett och halvt året.

– Kraupp sa att det är därför vi har tagit de här tre titlarna. Det ligger väl lite i det. Vi är förstås ett lag, men med min rutin så har jag mycket att tillföra om jag får vara skadefri.

Vad är det skönaste slaget man kan göra som curlingspelare?

– Det är väl att söka det perfekta utförandet. I spjut har man ju hört många gånger att det är som att kasta genom ett järnrör som är två meter långt och två meter fram. Man ska pricka där och aldrig nudda kanterna fast det är bara några millimeter på sidorna. I princip är det omöjligt att utföra.

Han ser ofta en tuff uppgift som han kan utföra.

– Men det perfekta utförandet har jag bara lyckats med en gång under hela min karriär. Det var under ett träningspass i Karlstad för kanske fem år sedan. Då jag verkligen kände att det var det absolut perfekta utförandet. Stenen hamnade exakt där jag hade tänkt mig.

– Exakt rätt fart och jag behövde inte göra en korrigering när jag lämnade hacket. Jag behövde inte spänna en enda muskel fram till jag släppte stenen. Det blev en euforisk känsla, eftersom jag aldrig varit med om det förut. Jag strävar efter att få uppleva det igen.

Niklas Edin berättar att taktiken inte är lika viktig nu som tidigare.

– Taktiken har kommit bort skulle jag vilja påstå. Nu är världstoppen så pass bra. Alla lag kan utföra alla slag nästan hela tiden. Gör du ett taktiskt misstag förlorar du automatiskt matchen, för så pass tight är det. De tio bästa lagen i världen spelar nästan alla på samma sätt.

Det blir ännu mer viktigt att utföra varje slag till perfektion. Och sopningen har kommit in mycket mer. Det krävs mer fysisk träning för att kunna sopa ofta och hårdare.

– Kollar man på världstoppen har det gått lavinartat med styrketräningen. Förut var det mycket mer kondition. Kolla på Peja (Lindholm, förbundskaptenen) när han satsade så var han inne på maratonlöpning redan under karriären, tränade för att vara klar i skallen. Nu är det mer en självklarhet att man ska vara klar i skallen, att man ska ha en bra grundkondition.

Nu har styrkan tagit över. Man ska ha bra spänst i frånskjutet och då måste man träna mycket benstyrka. Man ska vara stark i överkroppen, både uthållighet och maxstyrka i överkroppen.

– Kollar man på dem som vann OS senast så är det väldigt stora killar. En av dem kommer från hockeyn. Han tar 170 i bänkpress och är en av de bästa soparna i världen. Hans brorsa har hållit på med bodybuilding, är 190 centimeter lång och 100 kilo tung.

Det är inga små killar som Edins lag ska konkurrera med.

– Tyvärr för vårt lag är vi kortväxta. Det vi behöver göra är att lägga på muskler, men samtidigt utveckla så att vi får en perfekt teknik.

Vad händer efter OS?

– Det är en bra fråga. Nu när jag tog steget efter OS och satte ihop ett nytt lag så kommer jag garanterat att spela vidare så länge jag är skadefri och kan fortsätta. Jag är absolut sugen på att satsa minst ett OS till efter 2018, säger Niklas Edin.