Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnkranarna blir lyxhotell

Kunde man vända kostnad till intäkt i holländska Harlingen så ska det väl gå att göra detsamma i Örnsköldsvik. Ungefär så har Örnsköldsviks kommun resonerat om de omdebatterade hamnkranarna. Senast nästa höst ska de vara ombyggda till lyxiga hotellrum – med vidunderlig utsikt.

– Jag tror mig tala för de allra flesta Örnsköldsviksbor när jag påstår att kranarna bör bevaras i hamnen, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabet Strand Hübinette.

– Och med hjälp av den här idén bör det inte vara några problem att få kranarna att ganska enkelt bära sina egna kostnader framdeles.

Strand Hübinette tycker att det stundom varit relativt låg nivå på debatten om de två kranarna.

– Jag har hört röster om att man helt enkelt bara borde knuffa ner kranarna i vattnet och se dem sakta sjunka till botten. Jag vet inte om man ska bli ledsen eller upprörd över såna åsikter.

Nu är stadsträdgårdsmästaren emellertid på gott humör sedan man kommit överens om att föra den senaste idén till kommunfullmäktige.

– Vi är några stycken som planerar att resa till Harlingen i Holland för att se hur de löst ombyggnationen från kran till hotellrum, säger Strand Hübinette, och fortsätter:

– Vi har skissat på en uthyrningsfrekvens på varannan natt årligen. Och med tanke på att vi kan erbjuda två dubbelrum så borde vi kunna ta ut en tusenlapp för dem.

Om den kalkylen håller så är det goda nyheter för kommunen. Intäkterna skulle i så fall bli över 350 000 kronor per år.