Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnen i Härnösand säljs till Gävleföretag

Nu ser det ut som om hamnen i Härnösand kommer att säljas. En intresserad köpare är företaget Gestrike Invest. Försäljningen behandlades av kommunledningen på ett extra arbetsutskott på tisdagen.

Några formella beslut om försäljningen fattades dock inte. Däremot är hamnen bortlyft från den budget som majoriteten la vid sammanträdet med kommunstyrelsen samma dag.

Enligt uppgifter till Tidningen handlar det om en köpesumma på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Någon opartisk värdering av hamnen har dock inte ännu presenterats för politikerna på mötet. Hamnen kommer i så fall med största sannolikhet att drivas vidare av Delta terminal.

Företaget Gestrike Invest är verksamt i Söråker. Bland annat ägs den stora lagerbyggnaden i Söråker av Söråker Hamnfastigheter som i sin tur är ett dotterföretag till Gestrike Invest.

Kommunalrådet moderaten Anders Gäfvert har inte låst sig för en lösning men vill hitta en operatör.

- Vi vill använda hamnens stora underskott till något vettigt. Pengarna behövs betydligt bättre i omsorgen och skolan, konstaterar han. Jag har inte bundit mig för en lösning men jag tror att verksamheten kan drivas bättre av en operatör.

Lars Gunnar, vänsterpartiet anser att en snabb försäljning inte är demokratisk riktig eftersom hamnen enligt honom är en viktig infrastrukturfunktion

- Hur vet försäljarna att priset är det rätta? Är det bara för att det finns en köpare som vill betala detta pris? Vill inte medborgarna tycka till genom sina partier eller behövs inte den delaktigheten.

Läs mer i måndagens TÅ

LENNART LUNDBERG
070-663 48 60

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67