Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnägaren överväger att säga ja till flyktingbåten i Härnösand

Ägaren till Härnösands hamn meddelar nu att de överväger att hyra ut en kajplats till kryssningsfartyget Ocean Gala, som Migrationsverket vill använda som asylboende.

Södra Norrlands Hamn & Logistik AB, som äger Härnösands hamn, skriver i ett pressmeddelande att företaget överväger att ställa upp ifall övriga parter kommer överens. En period på 6-12 månader har diskuterats med Migrationsverkets partner, rederiet US Shipment. Enligt hamnägaren kommer en del av hamnområdet att stängas och en passage kommer att öppnas mellan fartyget och staden, om asylbåten kommer till Härnösand.

Läs mer: Planerna på asylfartyg går vidare – så vill Härnösandspolitikerna stoppa etableringen

Ett långtidskontrakt kan påverka hamnens övriga verksamhet, enligt företaget. Södra Norrlands Hamn & Logistik AB kontaktar nu sina kunder för att se ifall båten kan ligga vid kajen under lång tid utan att allvarligt störa kundernas behov av att trafikera Härnösand. Till exempel får inte Birkas kryssningsfartyg under sommaren påverkas.

– Som hamnägare betraktar vi denna förfrågan precis som alla andra, med den skillnaden att det ju handlar om en väsentligt längre liggetid vid kaj. Vår roll i den här frågan är som i alla andra affärer enbart att tillhandahålla plats för fartyget. Alla andra frågor är det US Shipments och kommunens sak att hantera, säger SNHL:s styrelseordförande Bengt Lönnberg i pressmeddelande.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.