Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamasledare i Gaza efter 45 års exil

Annons

Islamiströrelsen Hamas ledare Khalid Mishal bröt flera decenniers exil när han på fredagen dök upp i Gaza vid gränsen mot Egypten.

Besöket är hans första någonsin i den Hamaskontrollerade Gazaremsan. Mishal kom landvägen från Egypten.

I dag Gaza. I morgon Ramallah. Sedan kommer Jerusalem, Haifa och Jaffa, sade Mishal med en tydlig hänvisning till att hans rörelse inte accepterar Israel som en stat och kämpar för ett Palestina som omfattar hela det nuvarande Israel.

Mishal kysste marken vid ankomsten. Han fördes omedelbart till vraket av Hamasledaren Ahmed Jaabaris bil som transporterats till gränsen enkom för Mishals ankomst. Jaabari dödades i en israelisk flygräd i början av den senaste konfrontationen.

Jag hoppas att Gud vill göra mig till martyr på palestinsk mark i Gaza, kommenterade Mishal.

1997 gjorde Israel ett misslyckat försök att giftmörda Mishal i Jordaniens huvudstad Amman.

Säkerhetsarrangemangen är omfattande inför den presskonferens som Mishal väntas hålla tillsammans med Hamas premiärminister Ismail Haniya.

Höjdpunkten under besöket kommer i morgon. Då ska "segern" mot Israel firas liksom Hamas 25-årsdag. Besöket kommer bara två veckor efter den senaste krigsliknande konflikten med Israel.

Mishal är född utanför Ramallah på Västbanken men flydde därifrån som elvaåring med sina föräldrar i samband med sexdagarskriget 1967.

Mer läsning

Annons