Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas hotar med självmordsattacker

Annons

Hamas har lovat ett kort uppehåll i raketbeskjutningen från Gazaremsan så att de egyptiska medlarna ska kunna arbeta. Samtidigt hotar Hamas att återuppta sina självmordsdåd om Israel angriper Gaza.

I fredags tog den sex månader långa vapenvilan slut mellan Israel och den palestinska islamiströrelsen Hamas. Hamas valde att inte förnya vapenvilan och sedan dess har spänningen kring den belägrade Gazaremsan stigit.

I helgen utförde de militanta grupperna i Gaza flera raketattacker mot södra Israel. Flera civila skadades och Israel kontrade med flygangrepp och rykten cirkulerar om att militären planerar en stor offensiv mot Gaza.

Situationen har skapat debatt i Israel, inte minst inför valet den 10 februari. Både Tzipi Livni och Benjamin Netanyahu, de ledande kandidaterna till posten som premiärminister, har lovat hårdare tag mot Hamas styre.

På måndagen meddelade en talesman för Hamas att rörelsen utropat en dygnslång vapenvila. Under den tiden kommer den inte att skjuta några raketer mot Israel.

Enligt Taha överväger Hamas en längre vapenvila förutsatt att Israel upphör med alla attacker mot Gaza och häver blockaden av den fattiga kustremsan.

Hamas uppger att vapenvilan utropades på direkt uppmaning av Egypten - något Egypten dock förnekar. Också den tidigare vapenvilan, som löpte ut i fredags och aldrig förnyades, förhandlades fram med hjälp av egyptisk medling.

Om Israel trappar upp våldet mot Gazaremsan och genomför ett militärt intrång i den palestinska enklaven säger sig Hamas vara berett att återuppta sina självmordsdåd inne i Israel - en taktik som Hamas inte använt sedan 2005.

Mer läsning

Annons