Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamas höll manifestation i Gaza

Tiotusentals Hamasanhängare fyllde al-Kutaiba-torget i Gaza stad på måndagen för att fira rörelsens 22-årsdag. Många bar plakat med bilder av rörelsens grundare, den rullstolsbundne schejk Ahmed Yassin, som dödades i ett israeliskt flyganfall 2004.

Hamas har förverkligat en stor del av sina mål och har övervunnit alla utmaningar det mött, från fängelse, exil och lönnmord till val, sade Mahmud Zahar, en av rörelsens främsta ledare, i en intervju inför firandet.

Hamas bildades 1987, strax efter inledningen av den första intifadan mot Israels ockupation av Gaza och Västbanken. Rörelsen, som styr Gaza efter valsegern 2006, är formellt fortfarande inriktad på Israels förstörelse och en etablering av en islamisk stat inom gränserna för det brittiska Palestinamandatet, som gällde fram till Israels bildande 1948.