Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas exil-ledare till Gaza

Annons

Allt tyder på att Hamas högste politiske ledare, Khalid Mishal, kommer till Gazaremsan på torsdagen. Issa al-Nashar, som tillhör Hamas ledarskikt i Gaza, bekräftar enligt tidningen Jerusalem Post att Mishal kommer.

Mishal levde länge i exil i Damaskus, där Israel gjorde ett misslyckat försök att mörda honom 1997. Han har aldrig tidigare varit i Gaza. När upproret utbröt i Syrien flyttade Mishal till Qatar och har därefter uttryckt sympati för den syriska oppositionen.

Mishal och andra Hamas-ledare ska de kommande dagarna fira rörelsens 25-årsdag och "segern" mot Israel i den senaste våldsvågen.

Israels misslyckade försök att mörda Mishal i Amman 1997 brukar ses som den israeliska underrättelsetjänsten Mossads allra största fiasko och höll till och med på att kosta Netanyahu premiärministerposten.

Mordförsöket ska ha skett på direkt order av Netanyahu - även då premiärminister - som hämnd för självmordsattentat på grönsaksmarknaden Mahane Yehuda i Jerusalem tidigare på året.

Två Mossadagenter hade med falska kanadensiska pass tagit sig in i Jordanien och stod på lur utanför Hamas lokaler i Amman. När Mishal skulle in till kontoret smög en av dem upp bakom honom och tryckte något slags giftspruta mot Mishals öra.

Kung Hussein, landets dåvarande kung, sägs ha blivit rasande och krävt Netanyahu på ett motgift. Denne vägrade och gav med sig först sedan dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton ingripit. Mishal räddades till livet.

En israelisk utredning fann senare att Netanyahu inte kunde lastas för misslyckandet men att Mossad hade brister.

Mer läsning

Annons