Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvtidsbetyg på Modospelarna

Mer än halva elitseriesäsongen är spelad och lagen har tagit jullov. Då passar vi på Sporten på att syna spelarna i Modos trupp med lupp. Vilka har egentligen skött sig bäst – och vilka har mycket kvar att bevisa? Vi har svaren. Vad tycker du?

Betygskala: 1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra. 5. Landslagsklass.

Oscar Alsenfelt ★

Lovande försäsong – sedan kom den beryktade premiären mot Skellefteå med fyra insläppta mål på en period. Har fått chansen vid ett antal tillfällen efter det men inte kunnat ta den. Gjorde en bra sejour i Leksand, kanske kommer en vändning?

Räddningsprocent: 86,83. Insläppta mål i snitt per match: 3,39.

Bernhard Starkbaum★★★★

Förmodad andremålvakt när säsongen började, ett utropstecken nu när vi firar halvtid. Har precis som laget haft ett par dippar men österrikaren har växt med uppgiften och är given mellan stolparna.

Räddningsprocent: 92,92. Insläppta mål i snitt per match: 2,24.

Jonas Ahnelöv★★★

Snudd på en tvåa. Hade länge tvåsiffrigt minus i plus/minus, men har ryckt upp sig på slutet. Spelar lite för svårt ibland och kan hamna snett efter fruktlösa offensiva räder. Var en gigant efter jul förra säsongen – får han samma utveckling nu?

Poäng: 5 (1+4). Utvisningsminuter: 14. Plus/minus: -4.

Ludwig Byström★★★

Med elitseriemått mätt har Byström varit bra. Om man tar i beaktande att han är 18 år och – rättmätigt – har tagit en plats bland sex backar i elitserien har han gjort det bättre än så. Har mognat mycket i sitt spel, förhastar sig sällan.

Poäng: 5 (3+2). Utvisningsminuter: 2. Plus/minus: +5.

Har med sin fantastiska skridskoåkning, sitt följsamma spel och förmågan att följa med i anfallen tagit elitserien med storm. Är inte hundraprocentig i defensiven men orkar ta mycket istid och levererar dessutom fler poäng än de flesta forwards.

Poäng: 23 (4+19). Utvisningsminuter: 22. Plus/minus: +1.

Joonas Lehtivuori★★★

Fjolårets succévärvning har ingen höjdarstatistik i plus/minus och är heller inte fullt lika stabil som han var under förra säsongen. Har en del brister i markeringsspelet. Bildar backpar med offensivglade Cumiskey vilket man får ta i beaktande.

Poäng: 9 (0+9). Utvisningsminuter: 10. Plus/minus: -6.

Värvades för att göra poäng i powerplay. Har gjort poäng i powerplay. En "point man" av högsta klass, med en ruskig bössa. Lite långsam, men läser oftast spelet väl. Spelar mycket varje match.

Poäng: 19 (3+16). Utvisningsminuter: 26. Plus/minus: +1.

Nichlas Torp★★

Var ingen stjärna i Timrå och är ingen stjärna i Modo heller. Har varit på gränsen till det tredje backparet och har fått sitta på läktaren emellanåt. Har en förmåga att uppträda lite väl ivrigt ibland – inte minst med sina tacklingar – vilket ställer till det i defensiven.

Poäng: 1 (0+1). Utvisningsminuter: 16. Plus/minus: 0.

David Gunnarsson★★★

En frisk, 18-årig fläkt, fostrad i ÖSK. Hade inga större förväntningar på sig när han fick chansen i a-laget men har visat sig vara en center med ett fint hockeysinne – även på elitserienivå. Inte spektakulär på något sätt men klok och placeringssäker.

Poäng: 2 (1+1). Utvisningsminuter: 0. Plus/minus: +1.

Kristian Forsberg★★★

Många ifrågasatte förlängningen av kontraktet med Forsberg – men norrmannen har gått från klarhet till klarhet under säsongen. Inte spektakulär på något sätt men gör sitt jobb dag ut och dag in. Har hittat bra kemi med Madsen och Öberg.

Poäng: 8 (2+6). Utvisningsminuter: 6. Plus/minus: -4.

Janos Hari★★

Fjolårsrookien är nu senior och har haft en ganska svår andra säsong i elitserien. Länge fick han inte ens vara ombytt och till slut skickades han till Asplöven. Efter en match och tre assist i allsvenskan fick han återvända och sedan dess har han fått mer förtroende. Stor potential.

Poäng: 3 (0+3). Utvisningsminuter: 6. Plus/minus: -1.

Mario Kempe★★★

Mycket bra i sina bästa stunder, men inte sällan osynlig. Arbetskapaciteten är det inget fel på men emellanåt trampar Kempe vatten. Har kuskat runt en del mellan kedjorna. Fin formkurva senaste tiden; åtta poäng de senaste tio matcherna.

Poäng: 14 (9+5). Utvisningsminuter: 6. Plus/minus: -2.

Morten Madsen★★★★

Det tog ett tag innan han kom igång ordentligt, men Madsen får en fyra efter den starka avslutningen på hösten. Har varit en av Modos klart bästa spelare de senaste veckorna, med ett gediget arbete i båda riktningarna – samt en fin målproduktion.

Poäng: 13 (10+3). Utvisningsminuter: 0. Plus/minus: -6.

Ladislav Nagy★★

16 poäng på 32 matcher är långt ifrån imponerande av en offensiv spelare som Nagy. Har varit väldigt ojämn i spelet, men när han är som bäst – som vid solomålet mot Rögle, exempelvis – är slovaken av högsta elitseriekvalité.

Poäng: 16 (10+6). Utvisningsminuter: 20. Plus/minus: +4.

Marcel Müller★★

Folk förväntade sig en powerforward men fick mer av en lirare. Skenade i väg i den interna poängligan tidigt men har mattats av. Är definitivt en habil elitseriespelare – och mer än så i sina bästa stunder – men kan emellanåt försvinna ur spelet och se loj ut.

Poäng: 15 (5+10). Utvisningsminuter: 16. Plus/minus: 0.

Mattias Ritola★★

Bröt nyckelbenet på försäsongen och med tanke på skadan är en del av hans långa startsträcka ursäktad – men efter 18 matcher hade Ritola bara gjort två poäng, vilket är på tok för dåligt för en offensiv spelare. På slutet har det sett betydligt bättre ut.

Poäng: 10 (4+6). Utvisningsminuter: 10. Plus/minus: +3.

Dave Spina★★

Efter tio omgångar var Spina en dundersuccé. Han levererade poäng på löpande band och passade bra vid sidan om Sundström och Skröder. Sedan hände något, kemin var som försvunnen – och Spina började se vilsen ut. Åker och åker men får lite uträttat. Tunn i egen zon.

Poäng: 18 (8+10). Utvisningsminuter: 24. Plus/minus: +2.

Per-Åge Skröder★★★

Hade en betydligt längre startsträcka än normalt den här säsongen, men maskineriet har sakta men säkert knackat igång och den gode norrmannen kommer att vara i toppskiktet av Modos poängliga även den här säsongen – var så säkra.

Poäng: 22 (9+13). Utvisningsminuter: 16. Plus/minus: -2.

Fantastisk. Få förstod nog hur pass bra Steen var när han skrev på för Modo. Allround i spelet och med en vinnarskalle utöver det vanliga. Mattades av efter ett tiotal omgångar och åkte sedan på en olycklig skada, men levererade igen direkt efter skadeuppehållet.

Poäng: 23 (8+15). Utvisningsminuter: 28. Plus/minus: +5.

Niklas Sundström★★★

Hade precis som radarpartnern Skröder en uppförsbacke inledningsvis och nog har den vikarierande lagkaptenen slagit bort fler passningar än man är van vid. Likväl gör han fortsatt ett stort jobb, inte minst i defensiven.

Poäng: 13 (5+8). Utvisningsminuter: 12. Plus/minus: -3.

Björn Svensson★

Kom som en frisk fläkt tillsammans med Mattias Ritola för ett år sedan, då Modos spel var under isen. Det han presterade under de första veckorna där har han inte ens varit nära att tangera sedan dess. Åker mycket skridsko men får mycket lite uträttat.

Poäng: 3 (1+2). Utvisningsminuter: 6. Plus/minus: -1.

Peter Öberg★★★

Har haft en ganska brokig karriär och kom till Modo från allsvenska Västerås. Har visat sig vara en stor tillgång i både defensiven och offensiven, inte minst på slutet då hans kedja har varit lagets klart bästa.

Poäng: 7 (4+3). Utvisningsminuter: 4. Plus/minus: -4.

Följande har spelat för lite för att betygsättas: Linus Ullmark, Robert Hägg, Jens Westin, Christopher Bengtsson, Edwin Hedberg, Gustav Possler, Samuel Påhlsson.

Richard Stehlik och Tomas Marcinko har lämnat truppen.

Betygsättare: Jon Häggqvist och Per Hägglund.